ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς το Newsbomb.gr βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ

Πώς το Newsbomb.gr βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ

Η έρευνα που διεξάγει η ιστοσελίδα μας από το 2011 φαίνεται πως έχει διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κινηθεί ώστε να πέσουν οι μάσκες σε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις μετά τη Μεταπολίτευση.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δανείων με επισφάλειες.

Εικοσιπέντε άτομα, πέντε κακουργήματα, επτά εντάλματα σύλληψης και ζημία που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης έρευνας της δικαιοσύνης για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το Newsbomb.gr είχε πρώτο απ’ όλους αποκαλύψει από το 2011 τη δραστηριότητα της εταιρείας “C&C International” (που ανήκει στον στενό συνεργάτη και φίλο του κ. Αντρίκου Παπανδρέου), τον κ. Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του κ. Αναστασία Βάτσικα.

Το πόρισμα της Δικαιοσύνης αλλά και της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα προηγούμενα χρόνια, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις.

Το περιεχόμενο του πορίσματος, όχι μόνο επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αλλά η έρευνα που διεξάγει η ιστοσελίδα μας από το 2011 φαίνεται πως έχει διευκολύνει τους λειτουργούς να κινηθούν ώστε να πέσουν οι μάσκες σε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις μετά τη Μεταπολίτευση.

tt

«Τρύπα» που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Η διοχέτευση των χρημάτων έγινε με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο, ώστε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σήμερα να είναι αόρατο. Σύμφωνα με το πόρισμα «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».

Εκείνοι που συμμετείχαν σ’ αυτήν την υπόθεση φαίνεται πως είχαν ισχυρά ερείσματα και προσβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ώστε να καλύψουν την προέλευση του χρήματος και να σπάσουν σε πολλά μικρά κομμάτια.

Η αποκάλυψη του 2009

Κερδοσκόποι και διεθνείς τοκογλύφοι άρχισαν από τις αρχές του 2009 να οσφραίνονται υπερκέρδη από στοιχήματα με καλά και κακά σενάρια για το μέλλον της εθνικής οικονομίας.

Στις 23 Μαρτίου και μετά στις 12 Αυγούστου 2009, το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» συνήψε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων με την “C&C International”, συμφερόντων των κ.κ. Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Η πρώτη σύμβαση αφορούσε σε ποσό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη, σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Από την έρευνα έχουν αποκαλυφθεί πολύ χρήσιμα στοιχεία σχετικώς με τις συμβάσεις αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα.

Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», η τότε διοίκηση του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ενέκρινε τη χρηματοδότηση τριών εταιρειών των κ.κ. Γριβέα και Βάτσικα με ποσά που φθάνουν τα 2,385 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.

Προκύπτει λοιπόν ζημιά του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» που αγγίζει τα 19.885.000 ευρώ, μόνο απ’ αυτήν την υπόθεση. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί η έρευνα ώστε να εντοπιστούν όλα τα χαριστικά δάνεια που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!

cc investments

Η ροή του χρήματος

Στο πόρισμα της Αρχής υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στη ροή των 17 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες κ.κ. Γριβέας - Βάτσικα φέρονται ότι τοποθέτησαν αρχικά το ποσόν του ομολογιακού δανείου σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, μετατρέποντας τις αντίστοιχες τραπεζικές επιταγές σε ποσό κατάθεσης.

Μετά όμως, «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες (ALPHA, EUROBANK, ΛΑΪΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το ''έσπασαν'' με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».

Απέκρυψαν τα ίχνη των χρημάτων αφού «η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, παρότι απεικονίζεται μέχρι κάποιο σημείο στους επισυναπτόμενους πίνακες κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, δεν επιτρέπει, στο στάδιο αυτό τουλάχιστον, την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών των ιδίων στην Κύπρο».

Το παιχνίδι φαίνεται όμως ότι ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο. Στο πόρισμα αναφέρονται αναλυτικώς οι αλλαγές δικαιούχων των εταιρειών, οι μεθοδεύσεις και η τελική αγορά του συνόλου των μετοχών από τις εταιρείες των Γριβέα - Βάτσικα με έδρα την Κύπρο. «Με την από 15/12/2009 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας C&C αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών με έδρα την Κύπρο.Οι εταιρείες αυτές κατέχουν από κοινού το 100% των μετοχών της εταιρείας», επισημαίνεται.

gv

Το αμαρτωλό ινστιτούτο

Το “Postbank Green Institute” ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, από το οποίο η “C&C” κατέβαλε το ποσοστό της με δανεισμό από το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Κάποιος λοιπόν διεκδικούσε το ρόλο του κερατά και του δαρμένου.

Δεν τα λέμε εμείς αλλά το πόρισμα: «τις χρηματοδοτήσεις της από την τράπεζα η προαναφερθείσα εταιρεία PBGI εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρείες συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI. Οι εταιρείες αυτές καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Τέλος και ενώ η PBGI είχε αρνητική θέση, η τράπεζα στις 30/11/2011 με μια καταφανώς ζημιογόνα ενέργεια εξαγόρασε επιπλέον το ποσοστό της C&C στην εταιρεία αυτή αντί 500.000 ευρώ».

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου 2013 αποκαλύψαμε ότι ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα είχαν ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες τους για την αριστοκρατική γειτονιά του Λονδίνου όπου χαίρονται τα αγαθά του καπιταλισμού. Τότε είχαμε πει για τα 17 εκατ. του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αλλά και για τη συνεργασία που είχε ο κ. Γριβέας με την «πράσινη» Μη Κυβερνητική Οργάνωση του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, την γνωστή I4CENSE.

Να θυμηθούμε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου ενεπλάκη ως όνομα στην υπόθεση της αγοραπωλησίας…

griveas

Το κερασάκι της «πράσινης ανάπτυξης»

Σε άλλο σημείο ο συντάκτης του πορίσματος υπογραμμίζει: «... η καθαρή και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, με την προαναφερθείσα πολύπλοκη διαδικασία μετατροπής, μεταφοράς και διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος μέσω του τραπεζικού συστήματος και με σκοπό πάντοτε την απόκρυψη της αληθούς (εγκληματικής) προέλευσής του, το προϊόν αυτό απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς (σε ελληνικές τράπεζες) των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους, δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».

Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μαζί με την εταιρεία “C&C” των Γριβέα - Βάτσικα ίδρυσαν μία ακόμη εταιρεία, την “Postbank Green Institute”. Το ΤΤ κατείχε το 50%.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και μας θυμίζει παλιά ρεπορτάζ του Newsbomb.gr όταν όλοι οι άλλοι έκαναν τους ανήξερους.

Τα εντάλματα σύλληψης και 25 οι κατηγορούμενοι

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με τη σύμφωνη γνώμη της επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου άσκησε ποινικές διώξεις για:

  • Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ) - Σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
  • Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη.
  • Άμεση συνέργεια σε απιστία.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα
  • Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας)

Βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση φέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες.

Για επτά μάλιστα πρόσωπα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης. Επίσης εντάλματα έχουν εκδοθεί και για τον Έλληνα επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 17.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά τα εισέπραξαν ως ...αντίτιμο πώλησης στην εταιρία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιριών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες.

Επίσης αναζητούνται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δυο ακόμα στελέχη του Ταμιευτηρίου, όχι όμως ο πρώην διοικητής Κέων Παπαδόπουλος για τον οποίο λανθασμένα υπήρξε η φήμη πως αναζητείται.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank , Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να δανειοδοτήθηκε με σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει - σύμφωνα με τις αρχές- επιστρέψει ούτε ένα ευρώ.

Μένει να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι και η Δικαιοσύνη πρέπει να δώσει τις απαντήσεις της στην τόσο σημαντική αυτή υπόθεση-σκάνδαλο.

Διαβάστε επίσης:

Επτά τα εντάλματα σύλληψης και 25 οι κατηγορούμενοι

Ο Ανδρίκος, ο Γριβέας, η Βάτσικα, η Ελβετία και τα 15 εκατ. ευρώ

Το πόρισμα – καταπέλτης για Γριβέα και το πάρτυ 500 εκατ.

Κάντο όπως ο Χριστοφοράκος

Πού παραπέμπει ο Γριβέας; Βόμβες στο πολιτικό σύστημα!

Εντάλματα σύλληψης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στο εξωτερικό ο συνεργάτης του Ανδρίκου!

Η αντίδραση και η δέσμευση του Αντρίκου Παπανδρέου

Προβόπουλος, Αντρίκος Παπανδρέου κι ο συνδετικός κρίκος της “Lazard”

Οι μπίζνες των αδελφών Παπανδρέου

Ο Νίκος Παπανδρέου και οι εμίρηδες

Ποιον θα δει στο Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος, ο κυρ Σταύρος, ο συνεργάτης και ταξίδι αστραπή στο Παρίσι

Σχόλια για τον Γιώργο Παπανδρέου και αιχμές για τις μπίζνες Αντρίκου

Ο πρέσβυς της υπόθεσης Λαγκάρντ, ο Παπανδρέου κι ο Δρούτσας

Ρoή Ειδήσεων