ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Με επηρέασε η κόρη μου και όχι ο Μπαρόζο

Βενιζέλος: Με επηρέασε η κόρη μου και όχι ο Μπαρόζο

Ισχυρίστηκε ότι το βράδυ των Καννών η κόρη του τον προέτρεψε να πάρει θέση κατά του δημοψηφίσματος και συνεπώς να «ρίξει» τον Παπανδρέου...

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη που αγγίζει τα όρια της ιλαροτραγωδίας προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο άνθρωπος που ήθελε (σ.σ. και ονειρεύεται ακόμα) να γίνει πρωθυπουργός, το Νο 2 της σημερινής κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε πως μετά τη σύνοδο των Καννών έλαβε μήνυμα από την κόρη του που τον προέτρεπε για τις επόμενες κινήσεις του.

Όπως δήλωσε, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν πρωτοστάτησε στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Διαψεύδω εγώ το δημοσίευμα των FinancialTimes. Αν ανατρέξετε σε ρεπορτάζ άλλα της εποχής θα βρείτε άλλα πολύ πιο έγκυρα», είπε.

Πρόσθεσε δε πως ο κ. Μπαρόζο ούτε είχε την αρμοδιότητα, ούτε ήθελε, ούτε μπορούσε να λάβει εκ της θέσεώς του τέτοιες πρωτοβουλίες. «Είναι γελοιότητες αυτά που γράφτηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε όπως ανέφερε «Ο κ. Παπανδρέου διάλεξε ο ίδιος τον Πρωθυπουργό που επιθυμούσε».

Είπε δε ότι «δε με επηρέασε κανένας Μπαρόζο, με επηρέασε η κόρη μου» αναφερόμενος στις δικές του κινήσεις αποτροπής του δημοψηφίσματος.

«Ξέρετε ποιος με επηρέασε; Η κόρη μου. Γιατί όταν γύρισα και κατέβηκα από το αεροπλάνο, βρήκα ένα e-mail που έλεγε «Μπαμπά, ό,τι είναι να κάνεις κάντο τώρα». Στις 4 η ώρα! Κανένας Μπαρόζο. Εδώ έχουμε το καταπληκτικό σενάριο των Financial Times που το παίρνετε κι εσείς και κάνετε ερωτήσεις, ότι ο Μπαρόζο επέβαλλε τον Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό. Διαβάστε όλες τις εφημερίδες που ήθελαν τον Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό, αντί για τη λύση Πετσάλνικου. Ποιος τον διάλεξε; Ο κ. Παπανδρέου τον διάλεξε. Πάρτε την κάμερά σας και πάτε να μιλήσετε με αυτούς που πρέπει να μιλήσετε.»

Σε ό,τι αφορά τα περί δημοψηφίσματος που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ουδέποτε συμφώνησε με τη διεξαγωγή του για αυτό και δεν επέτρεψε τελικώς να πραγματοποιηθεί. «Δε συμφώνησαν στο υπουργικό συμβούλιο εκείνο όπου συζητήθηκε το θέμα του Δημοψηφίσματος ούτε οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Ούτε ο κ. Ραγκούσης δεν είχε συμφωνήσει» υποστήριξε.

BP

Επιμένει στους εκβιασμούς

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του επέμεινε στα εκβιαστικά διλλήματα ενόψει εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», απειλώντας τους εμμέσως για αποσταθεροποίηση της χώρας αν δεν επιλέξουν «Ελιά».

«Εναποθέτω την ευθύνη για τον τόπο στον ελληνικό λαό» επισήμανε, επαναλαμβάνοντας πως το δίλημμα που θέτει δεν είναι άλλο από το δίλημμα που θα θέσουν άλλοι το βράδυ των εκλογών.

«Οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ψήφος τους θα ερμηνευτεί πολιτικά. Λέμε “ψηφίστε μας” για να μην αποσταθεροποιήσετε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο STAR, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα όλα τα κόμματα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Ο κ. Βενιζέλος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πς το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την «Ελιά» καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. «Δεν είναι κρίμα να έχουμε φτάσει στη βρύση και να μην πιούμε νερό;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι την επομένη των εκλογών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα πάει στον Κάρολο Παπούλια «σε κάθε περίπτωση» προκειμένου να τεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η αποτύπωση της κατάστασης».

«Θέλουμε να έχουμε την ευρύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας σε όλα» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση. «Χωρίς εμάς, το προοδευτικό πρόσημο, δεν θα υπήρχε τίποτα».

Τόνισε, επίσης, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα αναλάβει το βάρος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ από τις ευθύνες μου» επισήμανε.

«Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο για να γλιτώσουμε από την απόλυτη καταστροφή» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ στο ερώτημα εάν θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εάν τα ποσοστά της Ελιάς στις εκλογές είναι πολύ χαμηλά απάντησε: «Δεν με φοβίζει πολιτικά τίποτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει ένα βάρος. Εάν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήμουν εγώ υποψήφιος».

Ο κ. Βενιζέλος είπε εμμέσως ότι δεν ήθελε να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναγκάστηκε να αναλάβει… «Δεν είμαι εδώ επειδή το απολαμβάνω. Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο με τεράστιο κόστος», είπε.