ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαύροι» και «λευκοί» άγγελοι του Γιώργου

«Μαύροι» και «λευκοί» άγγελοι του Γιώργου
Με μια ενδόμυχη φράση ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ το πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει...

Με μια ενδόμυχη φράση ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ το πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει.

«Προχωρώ με αυτούς που μπορώ» δήλωσε και επιχείρησε να φανεί αποφασισμένος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του στην τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι καλά γνωρίζοντες όμως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, διάβασαν κάτω από τις γραμμές. Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι όχι μόνο υπάρχει, αλλά κομμάτι της συμμετέχει και στην κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής: «Θα προχωρήσουμε με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα είτε μέσα από τη δουλειά τους είτε από το δημόσιο ρόλο τους. Η πορεία εξόδου από την κρίση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη».

Παρ' όλα αυτά ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι υπουργοί που με δημόσιες τοποθετήσεις τους απομακρύνονται από τη θέση υποστήριξης της οικονομικής πολιτικής, την οποία εγκρίνει ο πρωθυπουργός καθημερινά.

Οι παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την Οικονομία, σε συνεντεύξεις και εντός του υπουργικού συμβουλίου, αποτελούν ένα παράδειγμα. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για τον ίδιο, ώστε να μεταβεί στο βασικό οικονομικό υπουργείο ή σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές να συνεχίσουν την κριτική έχοντας την ιδεολογική κάλυψή του. Το «βενιζελικό» μπλοκ, αν και αόρατο, «κάνει συναντήσεις», όπως λένε οι «παπανδρεϊκοί» της Ιπποκράτους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έχει χάσει πια κάθε έρεισμα εντός του κόμματος.

Κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι σε κάθε δημόσια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκασμένοι να απολογούνται για λογαριασμό του. Περισσότεροι από είκοσι βουλευτές έχουν τοποθετηθεί δημόσια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εναντίον του.

Η κ. Τόνια Αντωνίου έχει αφήσει σαφείς αιχμές για τον αντιπρόεδρο μέσα στην ολομέλεια της Βουλής. Ίσως η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, την οποία δεν ακολούθησαν επεισόδια, να ήταν αυτή στη... Σαγκάη!

Ο κ. Πάγκαλος αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τον κ. Παπανδρέου.

Όλοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δυσαρεστημένος αποφασίσει να μην «ακολουθήσει» τον πρωθυπουργό, τότε οι χαρακτηρισμοί που θα του αποδώσει και τα πιπεράτα παραπολιτικά που θα αποκαλύψει, θα «ακολουθούν» τον κ. Παπανδρέου για χρόνια, κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Η κ. Λούκα Κατσέλη διαφωνούσε και διαφωνεί με το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Τώρα που η τρόικα τη στοχοποιεί βρίσκεται αμυνόμενη και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει.

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης από την άλλη, ο οποίος βρισκόταν στο στενό πυρήνα του κ. Παπανδρέου, δεν διστάζει να διατυπώνει τις αμφιβολίες του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει σχετικά με το μέλλον της χώρας. Είναι από τα λίγα νέα «παπανδρεϊκά» στελέχη που έχει ανοίξει γέφυρες με το κόμμα και συνομιλεί ακόμα και με τους πιο ακραιφνείς «αντιπαπανδρεϊκούς».

Με επιφυλάξεις και συμβουλές, το τελευταίο διάστημα, πηγαίνει και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου στα υπουργικά συμβούλια.

Η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνει, προς το παρόν, μόνο την καθυστέρηση που παρατηρείται, όμως είναι βέβαιο πως και εκείνη δημιουργεί με αυτόν τον ήσυχο τρόπο μια έξοδο διαφυγής.

Πάντως οι σχέσεις της με τον υφυπουργό της κ. Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, έχουν ομαλοποιηθεί και οι γνωρίζοντες λένε πως καμιά φορά οι δυο τους μιλάνε ακόμα και στο τηλέφωνο...!