ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους

Με την κίνηση εμπνεύσεως Βαγγέλη Βενιζέλου η κυβέρνηση κλείνει κάποια μέτωπα και ανοίγει κάποια άλλα.

Βασικός στόχος εκτός από την πίστωση χρόνου που κερδίζει το υπάρχον σχήμα συσπειρώνοντας παράλληλα τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι και η εμπλοκή του Τσίπρα κάτι το οποίο θα επιχειρήσουν Σαμαράς και Βενιζέλος.

Είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από το Newsbomb ότι δηλαδή οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός ότι «αρνείται να συνεργαστεί προκειμένου η χώρα να βγει από τέλμα».

Παράλληλα η κυβέρνηση αν και επισήμως δηλώνει πως δεν συσχετίζει την εν λόγω ψηφοφορία με την προεδρική εκλογή, έχει τα μάτια της στραμμένα, κυρίως στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών προερχόμενων από τη ΝΔ, όπως οι Ν. Κακλαμάνης, Β. Πολύδωρας και Γ. Κασαπίδης, ενώ ενδιαφέρων παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσουν οι Χρ. Αηδόνης και Γ. Κουράκος ο οποίος διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, αλλά εσχάτως φέρεται να «συνομιλεί» με τη ΝΔ.

O προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Χρ. Αηδόνης, παρά το γεγονός ότι ζήτησε να μην τον προσμετρούν σε μπλοκ για την ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση να μη συσχετίζεται με την Προεδρική εκλογή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την Κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Π. Τατσόπουλος σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι σίγουρη ότι θα την πάρει», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, με δήλωση στα προφίλ του στα social media, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «δεν απαντά σε κανένα πολιτικό ερώτημα και πρόβλημα» και στέλνει «λάθος μήνυμα» στους δανειστές εν μέσω διαπραγμάτευσης. Διευκρίνισε όμως παρόλα αυτά ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος πλέον Σπ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν ανήκει και «στο στρατόπεδο εκείνων που πάση θυσία και με κάθε τρόπο θέλουν να πέσει η κυβέρνηση».

Ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης χαρακτήρισε «ακατανόητη» και «χάσιμο χρόνου» την απόφαση της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να την αμφισβητεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Την ίδια βέβαια ώρα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η εκλογολογία «θα πέσει στο κενό» και η κυβέρνηση «θα πάρει οπωσδήποτε ψήφο εμπιστοσύνης», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «σωστή» την κίνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι «Πρέπει να σταματήσει η εκλογολογια και να επικεντρωθούμε στα σημαντικά για να επανέλθουμε στα κανονικά».

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, την χαρακτήρισε «Ηττοπαθή και αμυντική κίνηση μιας κυβέρνησης που καταρρέει», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», προτείνοντας «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ:
-Το εσωκομματικό μέτωπο τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Το ενδοκυβερνητικό μέτωπο όπου υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει «μπαϊράκι» δημιουργώντας τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλιστα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
-Το θέμα των ημερομηνιών με τις πρόωρες εκλογές και δη της 23ης Νοεμβρίου.
-Την πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ αφού η «πατρότητα» της ψήφου εμπιστοσύνης αποδίδεται στον Βενιζέλο.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ

Εδώ λοιπόν είναι το ζουμί όλης της επιχείρησης. Ο Σαμαράς στην συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα διευρύνει την ψήφο εμπιστοσύνης λέγοντας επί της ουσίας: «δώστε μου στήριξη να διώξω το ΔΝΤ και τα μνημόνια». Με το επιχείρημα αυτό ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού γνωρίζει από πριν την απάντηση (κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο ΓΑΠ με τον Σαμαρά).

Ταυτόχρονα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος - αν προκληθούν - θα επιχειρήσουν να «καθαρίσουν» και τον Γιώργο Παπανδρέου «στοχοποιώντας» τον ως... άνθρωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Εν ολίγοις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και μαζεύουν κουκιά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο Σαμαράς ήταν ο μόνος που ενημερωνόταν για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Η τρόικα «απασφαλίζει» το ασφαλιστικό