ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ή τίποτα και στο βάθος…εκλογές!

Όλα ή τίποτα και στο βάθος…εκλογές!
Με πολύ καθαρές απόψεις αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί το κατώφλι του Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς...

Με πολύ καθαρές απόψεις αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί το κατώφλι του Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να στηρίξει όλες τις ΄΄γαλάζιες΄΄ προτάσεις που θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφού εκτιμά πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να «συναινέσει», στο σύνολο της πολιτικής Παπανδρέου.

«Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε», διαμηνύουν από τη Συγγρού, που θεωρούν αδιανόητο να συμφωνήσουν εκ των υστέρων σε ένα μείγμα πολιτικής το οποίο από την πρώτη στιγμή είχαν καταδικάσει ως αδιέξοδο. «Όλα ή τίποτα», σημειώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά αφού εκτιμούν ότι τα 7 βήματα της Επανεκκίνησης, που παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες στο Ζάππειο, πρέπει να εφαρμοστούν όλα μαζί για να αποφέρουν καρπούς.

Το σχέδιο μας δεν είναι «κουρελού»
«Η πρόταση που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι τα πρώτα βήματα για να υπάρξει επανεκκίνηση της Οικονομίας, να μπορέσει να υπάρξει μια πρώτη ώθηση, για να βγούμε από το τέλμα. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο ΙΙ» είναι αλληλένδετα. Δεν μπορείς να τα πάρεις ξεκομμένα και να τα εντάξεις οπουδήποτε αλλού. Σας θυμίζω αυτό που είπε ο Πρόεδρος, για σχέδιο «κουρελού». Ή το παίρνεις και το εφαρμόζεις και βγάζει αποτελέσματα ή από εκεί και πέρα η αποσπασματική εφαρμογή δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα», σημείωσε εχθές ο Γιάννης Μιχελάκης, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ μάλιστα εκτιμά ότι η «συναίνεση» είναι μία λέξη πίσω από την οποία η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της και υπενθυμίζει το θέμα της ΔΕΗ, το φιάσκο στον Αστακό, την αργή εξέλιξη στο Ελληνικό, τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν προχωρήσει αλλά και τη μη επίτευξη των στόχων σε έσοδα και δαπάνες, εξηγώντας πως δεν ευθύνεται η έλλειψη συναίνεσης για όλα αυτά.

Δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό από τη συνάντηση
«Η εμπειρία που έχουμε από ανάλογες επαφές και συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για την αυριανή συνάντηση.…Συναίνεση για τη συναίνεση δεν έχει κανένα νόημα….Εμείς καταθέσαμε μια ρεαλιστική, ολοκληρωμένη πρόταση με χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα. Εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, βεβαίως μπορεί να αποτελέσει βάση συνεννόησης….Η συνταγή που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι αδιέξοδη. Εάν επιμείνει να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτή τη συνταγή δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο λάθος όταν πια όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι λάθος», σημειώνει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ομολογώντας εμμέσως, λίγες ώρες πριν την επαφή Παπανδρέου-Σαμαρά, πως μη αποδοχή του συνόλου των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, θα σημάνει ένα ακόμη ναυάγιο στην ΄΄πολυπόθητη΄΄ συναίνεση.

«Όταν σε καλεί ο πρωθυπουργός πηγαίνεις»
Το ΄΄τυπικό΄΄ περιεχόμενο της συνάντησης, φαίνεται και από την χθεσινή αποστροφή του εκπροσώπου του κόμματος. «Όταν σε καλεί ο πρωθυπουργός, πηγαίνεις», απήντησε σε σχετικό ερώτημα και αφού πρώτα είχε έξηγήσει τα όσα ΄΄χωρίζουν΄΄ τα δυο κόμματα εξουσίας. Οι άγριες διαθέσεις ωστόσο φάνηκαν πιο καθαρά λίγες ώρες αργότερα οπότε στελέχη της ΝΔ, επεδίωξαν να βάλουν φωτιά στη συναίνεση, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως «δεν λειτουργεί με θεσμικά κριτήρια αλλά επιλεκτικά και στη βάση σκοπιμοτήτων», με αφορμή το γεγονός ότι δεν δέχτηκε πρόταση για συνάντηση ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Άρμα Πολιτών», Γιάννης Δημαράς.

Το βαρύ κλίμα και η μη υπακοή στις έξωθεν πιέσεις για «λευκή επιταγή», φουντώνουν τη φημολογία για εκλογές. Επισήμως ωστόσο ο πρωθυπουργός επιμείνει πως «θα προχωρήσει με όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν», κορυφαίοι υπουργοί τονίζουν ότι οι εκλογές δεν χωρούν στην παρούσα συγκυρία, ενώ από τη Συγγρού αρνούνται να τις ζητήσουν, λέγοντας πως δεν παίζουν με τους θεσμούς. Πολλοί είναι εκείνοι που ΄΄βλέπουν΄΄ πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ΄΄σηκώσει΄΄, όπως λένε, μόνη της το βάρος αυτή τη φορά.
Την Τετάρτη, το πρωί στις 10, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την έκβαση των επαφών του και τις περαιτέρω κινήσεις του.