ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς βάζει τώρα την ατζέντα

Ο Σαμαράς βάζει τώρα την ατζέντα
Σε σοβαρό συνομιλητή και συνδιαμορφωτή της ατζέντας, εξελίσσεται ο Αντώνης Σαμαράς...

Σε σοβαρό συνομιλητή και συνδιαμορφωτή της ατζέντας, εξελίσσεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η χθεσινή του άρνηση «τέτοιας συναίνεσης» και η σταθερή απροθυμία του να δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, μοιάζει να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού με τον πρωθυπουργό να κάνει νέα κρούση συναίνεσης, υιοθετώντας δημοσίως θέσεις και προτάσεις της ΝΔ και την Τρόικα να ζητά εκ νέου συνάντηση με το Οικονομικό Επιτελείο της Συγγρού, προκειμένου να μελετήσει καλύτερα τις προτάσεις που εμπεριέχονται στο Ζάππειο 2.

Το βασικό σημείο τριβής

«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα», τόνισε εχθές , μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας την διαφοροποίησή του στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και ζητώντας μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το αυστηρό μήνυμα Σαμαρά και η αμετάκλητη θέση του, φαίνεται πως ανάγκασαν το Υπουργείο των Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα δεν έχουν κλειδώσει και δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό αφού είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Παράθυρο συνεννόησης, ενδεχομένως και υποχώρησης, άφησε και ο πρωθυπουργός, που από το βήμα του ΣΕΒ εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με την τρόικα για τα θέματα της φορολογίας.

Η "χάρτα" της συναίνεσης

«Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο… Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού. Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία. Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο Μαξίμου, αφού θεωρεί ότι οι προτάσεις της ΝΔ, πρέπει να ακολουθηθούν πιστά και στο σύνολό τους προκειμένου να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.