ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα ζητήσει εκλογές ο Σαμαράς (;)

Θα ζητήσει εκλογές ο Σαμαράς (;)
Στο δικό του «μοναχικό» δρόμο πορεύεται, μετά και από το νέο ναυάγιο...

Στο δικό του «μοναχικό» δρόμο πορεύεται, μετά και από το νέο ναυάγιο της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αντώνης Σαμαράς. Η αμετακίνητη στάση Παπανδρέου έφερε το «όχι» του αρχηγού της ΝΔ, δημιουργώντας όμως παράλληλα νέο σκηνικό για τον ίδιο τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «γαλάζια πολυκατοικία», σείστηκε για ακόμη μια φορά συθέμελα, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να στοχοποιεί τον Αντώνη Σαμαρά, με την αιχμηρή του δήλωση περί κάποιων που βάζουν την καρέκλα πάνω από την χώρα αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη να ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της, αφού έχει εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή πιο συναινετική. Ο Αντώνης Σαμαράς, πρέπει επίσης να δώσεις «εξηγήσεις» και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σ.σ. τέλος Ιουνίου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ) αλλά και στους ξένους αξιωματούχους, που πιέζουν εδώ και καιρό για συναίνεση.

Ο ίδιος επέλεξε πάντως να εστιάσει για την ώρα στη συσπείρωση του ίδιου του, του κόμματος. Με στόχο να αποφύγει παραφωνίες και διχογνωμίες, τη Δευτέρα το μεσημέρι, συγκαλεί την Κ.Ο. της ΝΔ στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, για να ενημερώσει τους ‘γαλάζιους’ βουλευτές για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και όπως αναμένεται, θα επαναλάβει την πάγια θέση του, για επιτακτική ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Η «Συγγρού» πάντως φιλοδοξεί πως η συνέπεια στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται από την κοινή γνώμη. Ήδη, δυο ακόμη δημοσκοπήσεις δείχνουν να σταθεροποιείται η ανοδική πορεία της ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse - RC για τον Τύπο της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία περνά για πρώτη φορά, πρώτο κόμμα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου συγκεντρώνοντας το 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, γκάλοπ της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», δείχνει «ισοπαλία», των δύο κομμάτων εξουσίας, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται μόλις κατά 0,3%, διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Την ίδια ώρα μυστικές δημοσκοπήσεις φαίνεται πως πραγματοποιούν και στα κεντρικά της ΝΔ, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει, όπως όλα δείχνουν, πότε ο Σαμαράς θα είναι έτοιμος να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για την ώρα πάντως, οι στενοί του συνεργάτες δηλώνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση, σέβεται τους θεσμούς και δεν ζητά κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαιτήσει και το οποίο αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ωστόσο, αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί και εφόσον το επιτρέπουν οι κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές συνθήκες και η γενικότερη συγκυρία, που πάντοτε σταθμίζεται, δεν αποκλείεται στο απώτερο μέλλον, ο Αντώνης Σαμαράς να αποκλίνει της αρχικής του στάσης και να ζητήσει εκλογές. Άλλωστε, ανάλογες εισηγήσεις είχε δεχτεί και το προηγούμενο διάστημα, αφού μερίδα των συνομιλητών του, δεν είναι αρνητική σε μια τέτοια επιλογή…