ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τριπλό ακροατήριο… Σαμαρά!

Το τριπλό ακροατήριο… Σαμαρά!
Κόμμα, κοινωνία αλλά και ξένους αξιωματούχους καλείται να πείσει....

Κόμμα, κοινωνία αλλά και ξένους αξιωματούχους καλείται να πείσει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς, για την στάση της ΝΔ, απέναντι στην διεκδικούμενη «συναίνεση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να παρεκκλίνει των πεποιθήσεών του και τονίζοντας πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είναι αποφασισμένος να αποδείξει σε όλους πως η Νέα Δημοκρατία δεν λέει «όχι σε όλα», αλλά δεν έχει επίσης δικαίωμα να πει «ναι», σε όσα βλάπτουν τον τόπο.

Μασάζ στους Βουλευτές

Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, γνωρίζει καλά πως η «σκληρή» στάση του, αμφισβητείται -έστω και χαμηλοφώνως- και από στελέχη του κόμματός του. Προκειμένου να κόψει εν τη γενέσει τους, διαφορετικές φωνές, αποφάσισε εχθές να συγκαλέσει την Κ.Ο. του κόμματός του, με σκοπό να λειάνει τις όποιες αντιδράσεις και να αποφευχθούν δημόσιες παραφωνίες.

Το καλό, σε γενικές γραμμές, κλίμα μετά το πέρας τη συνεδρίασης, έδειξε πως σε πρώτη φάση πέτυχε το στόχο του, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του κόμματός του, δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν από το βήμα της Γερουσίας.

Πρέσινγκ στην Κοινωνία

Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να εξωτερικεύσει τις θέσεις του και στην ελληνική κοινωνία. Το στοίχημα προσέγγισης του εκλογικού σώματος είναι μεγάλο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι πρέπει όχι μόνο να γνωστοποιήσει το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αλλά και να πείσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα της απόφασής του να επιμείνει στην άρνηση της συναίνεσης όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αρνείται να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Σε αυτά τα πλαίσια ξεκίνησε σήμερα τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη, ενώ το επόμενο διάστημα θα κάνει αρκετές στάσεις στη Δυτική Ελλάδα.

«Φιλική επίθεση» στο Λαϊκό κόμμα

Η ‘‘Συγγρού’’ έχει εδώ και ημέρες αποστείλει ολόκληρο το γαλάζιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, μεταφρασμένο στα αγγλικά, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον Επίτροπο Ολι Ρεν, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, προκειμένου να πεισθούν για τις λύσεις της και να αντιληφθούν πως δεν αρκείται σε μια στείρα άρνηση.

Το ναυάγιο του Πολιτικού Συμβουλίου, ακολουθούν και νέες διεθνείς επαφές Σαμαρά. Την Παρασκευή συναντάται στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος, κο Μάρτενς. Στις 7 Ιουνίου στο Παρίσι θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν. Στις 22 του ίδιου μήνα , θα έχει επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα επιχειρήσει μεταξύ άλλων στις κατιδίαν του επαφές να πείσει τους ομοϊδεάτες του για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αλλά και για την αναγκαιότητα της στάσης της ΝΔ να μην συναινέσει σε νέα φορολογικά μέτρα αλλά να διεκδικήσει.

Ο ίδιος πάντως δείχνει να πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι στο ελάχιστο δύσπιστοι για τις προθέσεις της ΝΔ ενώ εμμέσως αρνείται τα δημοσιεύματα που θέλουν τη ΝΔ να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από μερίδα ευρωπαϊκών κομμάτων. «Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της. Και προσπαθούμε να το υπερασπιστούμε. Εμείς που πιέζουμε για επαναδιαπραγμάτευση, δεν δίνουμε μόνο τη μάχη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Δίνουμε τη μάχη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Κι αυτό, σιωπηλά κατ’ αρχήν, το αναγνωρίζουν πολλοί στην Ευρώπη», σημείωσε εχθές απευθυνόμενος στην Κ.Ο. του κόμματός του.