ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόξενος ΗΠΑ: Συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Πρόξενος ΗΠΑ:  Συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

«Είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και το συμφέρον της Ευρώπης η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να συνεχίσει να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, ούσα η ίδια σταθερή και δυνατή στην Ευρώπη και σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, στα Βαλκάνια» δήλωσε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Σάντερς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Η υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμπα προς τον ελληνικό λαό είναι «δεδομένη», είπε ο πρόξενος και ευχήθηκε στην υφυπουργό, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά επισήμανε ότι προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων από τις ΗΠΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Σάντερς δήλωσε γοητευμένος από τη Θεσσαλονίκη και τη χαρακτήρισε «μοναδική πόλη», εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που θα την εγκαταλείψει το καλοκαίρι, καθώς θα αναλάβει πόστο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόλλια-Τσαρουχά στον πρόξενο της Γερμανίας: Δίκαιο αίτημα οι γερμανικές αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης είχε τη Δευτέρα (16/3) συνάντηση και με τον πρόξενο της Γερμανίας, Ίνγκο φον Φος (Ingo von Voss).

Η κα Κόλλια-Τσαρουχά τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τιμάει τη Γερμανία, ως μία μεγάλη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν ωστόσο και θέματα που συζητούνται, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις και αν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά, η υφυπουργός απάντησε: «Προφανώς και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να υπάρξει χειροτέρευση, να υπάρξουν κακές σχέσεις με τη Γερμανία. Τιμούμε τη Γερμανία ως μία μεγάλη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν προβλήματα και θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις. Όλα αυτά, λοιπόν, συζητούνται, κρίνονται και κάποια στιγμή θα εμφανιστούν ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών. Υποδέχομαι τον πρόξενο με πολλή εκτίμηση και χαρά στο υπουργείο. Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες και οι Θράκες είναι φιλόξενοι και φίλοι με τους φίλους. Εκεί, όμως, που πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα θα το κάνουν με τον κόσμιο τρόπο, ο οποίος χαρακτηρίζει τους Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο πρόξενος της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει ζητήματα πολιτικής, λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα. «Πιστεύω ότι η θέση μας εδώ, ως γερμανικό προξενείο, είναι να διατηρήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών στο καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε ένα σταθερά καλό επίπεδο. Όσον αφορά σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται για θέματα πολιτικά, νομίζω ότι ως προξενείο δεν ανήκουν στα καθήκοντά μας. Εμείς είμαστε για άλλα πράγματα εδώ, για να καλυτερεύσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε.

Τσαρουχά: Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θέλουν επιστροφή στη δραχμή», τόνισε στα «Παραπολιτικά Fm» η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Το στέλεχος των ΑΝΕΛ, αφού ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαπραγμάτευση, ενώ αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάνε λίγο πιο πίσω, επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή να διορθώσει τα πάντα.

Η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά υπογράμμισε τέλος ότι οι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα και «όχι να δίνουν μια κλωτσιά και η χώρα να πηγαίνει παρακάτω», καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση δεν θα απεμπολήσει και δεν θα αρνηθεί ό,τι έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό».

Σχετικές ειδήσεις