ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπάμα σε Γιώργο: «Κάνω ό,τι μπορώ…»

Ομπάμα σε Γιώργο: «Κάνω ό,τι μπορώ…»
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η πληροφορία προέρχεται από τα άδυτα των αδύτων του Μεγάρου Μαξίμου κι είναι απόλυτα έγκυρη: Χθες ο Γ.Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα για να τον ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.

Οι ευχαριστίες στον αμερικανό Πρόεδρο ήταν για τις παραινέσεις του προς τη Μέρκελ για άμεση στήριξη της Ελλάδας και για τη σθεναρή και θετική στάση του Ομπάμα στο ελληνικό πρόβλημα.

«Κάνω ότι μπορώ γι εσάς ήταν η απάντηση του αμερικανού Προέδρου που συνοδεύτηκε από έκφραση της ελπίδας του, ότι τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει και δε θα πτωχεύσει.

Πάντως οι Έλληνες διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον δεν αιφνιδιάστηκαν καθόλου με τις φιλελληνικές δηλώσεις του Ομπάμα, δεδομένου ότι αυτές είχαν 2 συγκεκριμένους στόχους:

1. Την ελληνική ομογένεια (περίπου 1,5 εκατομμύρια ψήφοι για το Δημοκρατικό κόμμα και οικονομική βοήθεια στο κόμμα του Ομπάμα στις τελευταίες εκλογές άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων).
Επιφανείς ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με άμεση πρόσβαση στο Λευκό Οίκο (Κατσιματίδης, Γεωργιόπουλος κ.α.) πιέζουν συνεχώς τον αμερικανό Πρόεδρο και το περιβάλλον του για ουσιαστική βοήθεια αυτή την εποχή στην Ελλάδα.

2. Τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, επενδυτικούς ομίλους και κατόχους μεγάλων πακέτων ελληνικών ομολόγων, που ο Ομπάμα με τις δηλώσεις του θέλει να τους καθησυχάσει ότι η Αμερική δε θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και να χάσουν τα λεφτά τους.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ομπάμα τον έχουν διαβεβαιώσει εξάλλου ότι μία πτώχευση- κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλέσει σεισμικά γεγονότα στο ευρώ που ο απόηχος του, κάτι σαν οικονομικό τσουνάμι δηλαδή, θα μεταφερθεί ταχύτατα στην Αμερική και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της και το δολάριο.