ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν λυγίζει ο Σαμαράς

Δεν λυγίζει ο Σαμαράς
Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις θέσεις του μέχρι τέλους, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς...

Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις θέσεις του μέχρι τέλους, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι κατ ιδίαν πιέσεις Φιγιόν, Σόϊμπλε και Μπαρόζο αλλά και τα εξ΄ αποστάσεως ηχηρά και συντονισμένα μηνύματα Γιούνκερ και Λαγκάρντ, δείχνουν να μην πτοούν τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα -μέσω συνεργατών του- εμφανίζεται ικανοποιημένος από τον πρόσφατο κύκλο των επαφών του.

Παρά την ψυχρολουσία των τελευταίων συναντήσεων, οι καθημερινοί συνομιλητές του, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους, πως το ταξίδι Σαμαρά σε Παρίσι και Βρυξέλλες κρίνεται επιτυχημένο διότι οι θέσεις του κόμματος ακούσθηκαν, όπως λένε, με προσοχή, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι πως παρά τις συνεχιζόμενες έως σήμερα πιέσεις, το κλίμα το επόμενο διάστημα θα αναστραφεί.

Στη «Συγγρού» επιμένουν πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως συμφωνεί στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά δεν συμφωνεί στη συνέχιση της ίδιας αποδεδειγμένα λαθεμένης συνταγής και εκτιμούν ότι οφείλει να μείνει συνεπής στη στάση του και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσχώρησης και άλλων στις «γαλάζιες» θέσεις, από τη στιγμή που η συναίνεση σε αυτό το μίγμα πολιτικής οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο.

«Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%! Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,6% (ή κατά 730 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%! Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13,7% το πρώτο τετράμηνο του 2011 (από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Αυξήθηκε, δηλαδή, το χρέος κατά 57 δισ. ευρώ στους πρώτους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε χθες ο Γιάννης Μιχελάκης, απαριθμώντας του στόχους στους οποίους έχει πέσει έξω η κυβέρνηση, ενώ αντέκρουσε τη σύγκριση Λαγκάρντ με την περίπτωση της Πορτογαλίας, λέγοντας πως εκεί η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και πέτυχε καλύτερους όρους ενώ εδώ το έφερε μόνο για υπογραφή.

Τις θέσεις του αυτές θα υπερασπιστεί ο Αντώνης Σαμαράς και το επόμενο διάστημα, πιστεύοντας πως τα δημοσκοπικά μηνύματα θα υποχρεώσουν, αργά ή γρήγορα, τους συνομιλητές του, να δουν πιο προσεκτικά το πρόγραμμα της ΝΔ.