ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «τρικλοποδιά» από τους Θεσμούς: Τώρα μιλούν για τρίτο πακέτο βοήθειας

Νέα «τρικλοποδιά» από τους Θεσμούς: Τώρα μιλούν για τρίτο πακέτο βοήθειας

«Βόμβα» στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχει διαπιστωθεί αδιαμφισβήτητη σύγκλιση απόψεων, ανοίγοντας το δρόμο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, προσπαθούν να βάλουν – μέσω… Γερμανίας - εκπρόσωποι των θεσμών.

Και πώς όχι, αφού χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τα γνωστά «παπαγαλάκια» υποχείριά τους, προωθούν ένα νέο κύμα «τρομολαγνείας» με σκοπό να σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης που δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές της.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική (τυχαίο;) Die Welt, «κύκλοι» των Θεσμών δηλώνουν πως ακόμα και αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, τα χρήματα αυτά θα εξαντληθούν το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που συνεπάγεται και νέους όρους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ''πουλήσει'' αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος», φέρεται να υποστηρίζουν «καλοθελητές» στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη τώρα να το διαπραγματευόμαστε».

Από την πλευρά της, πάντως, η Die Welt σημειώνει ότι η συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια θα επιβάρυνε τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Παρόλο που προσφάτως αναφέρεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, για να πάρει ξανά το λόγο το άτομο-φάντασμα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα από ό,τι νωρίτερα στις συζητήσεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθίζεται; Είναι σαν τον Τιτανικό».

«Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού», συνεχίζει η Die Welt και επιδίδεται σε νέο ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και υπονόμευσης της συμφωνίας:

«Οι Έλληνες και οι Θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. Ακόμα και οι Έλληνες διαπραγματευτές εκφράζουν ανά διαστήματα απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους».

Και καταλήγει, επικαλούμενη δηλώσεις «θεσμικών»: «Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει».

Όπως και να έχει, οι «Θεσμοί» μάλλον δεν κατανόησαν το (ένα ακόμη) ξεκάθαρο μήνυμα που τους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Economist.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια έντιμη, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση, η οποία θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

Όσο για τις τέσσερις προϋποθέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση μιας βιώσιμης λύσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα; Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της, αυτές είναι: τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων…

Σχετικές ειδήσεις