ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός διεργασιών ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

Πυρετός διεργασιών ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας -Νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις Βρυξέλλες.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - «ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα (22/06/2015) στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, έχοντας στις βαλίτσες του τη νέα πρόταση που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης.

Στις 16:00 συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup για να αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία, θα συνέλθει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής παρουσία και των Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Τη συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος νωρίτερα σήμερα (22/06/2015) θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι οι εξής:

  • Όχι σε αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 13%.
  • Διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
  • Υπό συζήτηση είναι η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα, εμπορικά νησιά και η διατήρησή της στα υπόλοιπα.
  • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
  • Καμία μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.
  • Επιπλέον φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
  • Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
  • Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις.

Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία

Την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

«Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Εμείς αύριο πάμε για συμφωνία», επεσήμανε.

Σχετικές ειδήσεις