ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύπτεται τώρα το εγκληματικό λάθος των δύο «Παπα»

Αποκαλύπτεται τώρα το εγκληματικό λάθος των δύο «Παπα»
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το τρεχαλητό τώρα Μέρκελ, Σαρκοζί, ΔΝΤ και Κομισιόν να μας προσφέρουν εδώ και τώρα την 5η δόση του δανείου για να μην πτωχεύσουμε αποκαλύπτει το εγκληματικό λάθος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπέγραψε το «Μνημόνιο 2» (το περίφημο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ) με τους επαχθείς όρους που γνωρίζουμε, χωρίς καν να τους διαπραγματευθεί ενώ θα μπορούσε.

Το μεγάλο όπλο της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μια εγκατάλειψη της Ελλάδας οδηγεί σε σεισμικές ανατροπές στην ευρωζώνη, γκρεμίζει το ευρώ και επηρεάζει ακόμα και το δολάριο.

Σήμερα η Μέρκελ και ο Σαρκοζί σε μία πρωτοφανή κίνηση προς τα πίσω, μιλάνε για άμεση παράδοση της 5ης δόσης στην Ελλάδα και γενικά για στήριξη της ελληνική οικονομίας και την επόμενη διετία.

Επικοινώνησα τηλεφωνικά με Γερμανό μεγάλο παράγοντα στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά ότι «η σωτηρία της Ελλάδας ουσιαστικά στηρίζει το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Να σημειωθεί ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις του με τη τρόικα για την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου, απλά έγραφε τους όρους που του υπαγόρευαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισιόν, χωρίς - σε καμία περίπτωση - να τους υπενθυμίσει ότι εάν αφήσουν την Ελλάδα μόνη της θα καταρρεύσει το ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, στην πρώτη του επαφή με τους δανειστές μας, αν και δεν έχει πλέον περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της υπογεγραμμένης συμφωνίας από τον κ.Παπακωνσταντίνου με την τρόικα για την 5η δόση,
Κι αυτό το γεγονός, ότι δε διαπραγματεύθηκαν ενώ θα μπορούσαν την 5η δόση αποκαλύπτει το λάθος ή την αδυναμία της πλευράς Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του πράξη σαν υπουργός Οικονομικών.