ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάγκαλος: «Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο»

Πάγκαλος: «Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο»
Το κλείσιμο 40 οργανισμών που κατά δήλωσή του «τον αγνόησαν» μη δίνοντας στοιχεία προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...

Το κλείσιμο 40 οργανισμών που κατά δήλωσή του «τον αγνόησαν» μη δίνοντας στοιχεία, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, κάνοντας λόγο ακόμα και για περιορισμό της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στη συνταγματική έννοια του όρου.

Κατά τον κ. Πάγκαλο, το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο αποτελεί εμπόδιο για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, στις οποίες κατά τον κ. Πάγκαλο, πρέπει να διατηρηθεί η μονιμότητα είναι «οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, οι εκπαιδευτικοί, άντε και οι εφοριακοί», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι».

Στην ουσία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτει ανοιχτά πλέον ότι το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο συνδέεται με τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «δεδομένες», καθώς και με τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών με ανταγωνιστικούς όρους. Σε αυτό, προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει το «διευθυντικό δικαίωμα» στους οργανισμούς για απολύσεις.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ανακοίνωσε ότι γράφει βιβλίο με τον τίτλο «Μαζί τα Φάγαμε: Ποιοι, πότε και γιατί».

Ερωτηθείς σχετικά με το «ναυάγιο» συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σημείωσε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη δημοσιοποίηση της συζήτησης που είχε με τον κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η θέση του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είναι τελείως αδιέξοδη, επισημαίνοντας πως στο ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΝΔ «αποδοκιμάστηκε από όλη του την πολιτική οικογένεια».

Σε ό,τι αφορά τον αναβρασμό στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι σύσσωμη η ΚΟ στήριξε τον Πρωθυπουργό και ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο.

Στο πεδίο της οικονομίας δήλωσε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στην οικονομία, δεδομένου ότι θα έχουμε θετικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας.