ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοροϊδία με το δημοψήφισμα

Κοροϊδία με το δημοψήφισμα
«Ψιλό γαζί» φαίνεται πως μας δουλεύει ο πρωθυπουργός...

«Ψιλό γαζί» φαίνεται πως μας δουλεύει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να έχει δεθεί με την πρωθυπουργική καρέκλα και να μην την αφήνει για κανένα λόγο. Ούτε καν τώρα που η Ελλάδα περνάει δύσκολες καταστάσεις, ο Γ. Παπανδρέου ζητάει δήθεν συναίνεση για να συνεχίσει να είναι κάτοικος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ζητάει μάλιστα και δημοψήφισμα κοροϊδεύοντας τη νοημοσύνη του λαού.

«Το Φθινόπωρο θα κάνω δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές», ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει για ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος.
Το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση και ζητώ τη συμφωνία σας. Για να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να μην εξαρτόμαστε από δάνειες δυνάμεις.

Πρέπει να δουν στην Ευρώπη ότι διορθώνουμε τα λάθη μας».

Ξέραμε από την αρχή ότι το ελληνικό χρέος ήταν δυσθεώρητο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά και στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που τους έθεσε τα σενάρια που υπήρχαν, χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, ή βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

«Οι συνέπειες εξόδου από το ευρώ θα ήταν οδυνηρές».

«Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου γιατί η χώρα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η χώρα είναι σε ιδιότυπη κηδεμονία. Την ζητώ όπως ζητώ και την εθνική συνεννόηση στην βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών", είπε ξεκινώντας.

«Πρώτος πυλώνας είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό μας θέτει σε μια ιδιότυπη κηδεμονία. Αν θέλουμε να είμαστε εκτός, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να συμφωνήσουμε ότι τα προβλήματά μας δεν μπορούμε να τα λύσουμε αν διώξουμε το ΔΝΤ και τους εταίρους μας και δεν ξαναπατήσει εδώ η τρόϊκα".

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως «το 2012 η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανειστεί. Αυτό είναι μια επιπλοκή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε με ισχυρή φωνή να αντιμετωπίσουμε δυνατά μια διαπραγμάτευση συμφέρουσα για την Ελλάδα».

«Τον τελευταίο χρόνο έγιναν μεγάλες αλλαγές. Καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα 5%. Δεν φταίει η Ελλάδα.

Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Είναι καθήκον μας να ομονοούμε σε μια εθνική προσπάθεια. Η διαίρεση δεν βοηθά. Επιδιώκω την εθνική προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Τα διαθέσιμα του δημοσίου θα εξαρτηθούν από την 5η δόση του δανείου.

Προανήγγειλε επίσης νέο Σύνταγμα απλοποιημένο. Όπως είπε οι αλλαγές θα προκύψουν από μια επιτροπή 20 προσωπικοτήτων οι οποίοι θα επεξεργαστούν όλες τις προτάσεις που θα γίνουν.