ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζεται 3μ.μ. το Μεσοπρόθεσμο

Ψηφίζεται 3μ.μ. το Μεσοπρόθεσμο
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μετά από μία αγωνιώδη νύχτα επαφών και ζυμώσεων του κυβερνητικού επιτελείου με τους «επικίνδυνους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις 3 σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα είναι μια έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική βουλή.

Οι «διαμαρτυρόμενοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην ίσως μιας περίπτωσης, θα πουν το «ναι» στο μοναδικό άρθρο για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα, αλλά και την αιχμαλωσία της χώρας από την Τρόικα με σκληρά μέτρα, τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Όλοι οι μέχρι τώρα «διαφωνούντες» (Ρομπόπουλος, Αράπογλου, Βαλυράκης, Αντωνίου, Κουρουμπλής, Ανδρουλάκης), από σήμερα το πρωί είχαν πλέον αποφασίσει ότι δεν πρέπει να φέρουν εμπόδια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς δεν ήταν διατεθειμένοι να σηκώσουν το σταυρό του «καταστροφέα της χώρας», χαρακτηρισμός που θα τους αποδίδετο αμέσως μετά την ψηφοφορία, αν έλεγαν όχι.

Ήδη το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού έχει ενημερώσει Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, τα Κεντρικά Γραφεία της Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το γεγονός αυτό καθησύχασε τα κέντρα αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη καθώς δίνεται η δυνατότητα πλέον παροχής της 5ης δόσης στην Ελλάδα και μη πτώχευσής της, γεγονός που έτρεμαν σε Ευρώπη και Αμερική.

Πάντως τον τόνο της σημασίας ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου για την Ελλάδα έδωσε χθες η Βάσω Παπανδρέου στη Βουλή, σε μία δραματική της ομιλία, όπου παραδέχθηκε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν λύνει προβλήματα, «σφίγγει ακόμα περισσότερο την θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού», αλλά η μη ψήφισή του σημαίνει μία κατάρρευση της Ελλάδας με τραγικές συνέπειες.

Δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο είπε η κ. Παπανδρέου χαρακτηριστικά ότι προτιμώ να επιλέξω αυτήν την στιγμή να επιλέξω το μαχαίρι, παρά το πιστόλι. Η ομιλία της κ. Παπανδρέου λειτούργησε ουσιαστικά στο να καμφούν οι επιφυλάξεις αρκετών βουλευτών, που ψηφίζουν σήμερα το Μεσοπρόθεσμο.