ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επίθεση φιλίας» από Χίλαρι προς Ελλάδα

«Επίθεση φιλίας» από Χίλαρι προς Ελλάδα
Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον...

Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι εθιμοτυπικές χειραψίες μπροστά στο φωτογραφικό φακό συνοδεύτηκαν από πολλά χαμόγελα και σχόλια της κ. Κλίντον για την καλαίσθητη διακόσμηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου "Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί" που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, θα θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα και ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Τι είπαν Χίλαρι - Λαμπρινίδης

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα μιας και η κ. Κλίντον και ο κ. Λαμπρινίδης έχουν φοιτήσει στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Η φίλη και σύμμαχος Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα μας έχει δίπλα της», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Κλίντον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει κάνει, υπογραμμίζοντας πως έχει πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σχέση για μας. Είμαστε ευγνώμονες που φιλοξενείτε δυνάμεις στη Σούδα», δήλωσε η κ. Κλίντον εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για τις ενέργειες της Ελλάδας στο θέμα του καραβιού για τη Γάζα.

Σε ότι αφορά το θέμα της Συρίας η κ. Κλίντον τόνισε ότι εκτιμά την υποστήριξη της Ελλάδας στο θέμα, καθώς και την υποστήριξη στις δημοκρατικές μεταβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε επίσης τις αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες, δηλώνοντας πως θα υπογράψει συμφωνία διαφύλαξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Έχετε τη φιλία και τη στήριξη των ΗΠΑ», είπε τέλος η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας.

Στ. Λαμπρινίδης: Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης δήλωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ είναι φυσικοί σύμμαχοι και φίλοι, τονίζοντας όμως παράλληλα πως οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα.

«Οι ΗΠΑ μας στηρίζουν , πολλοί είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της χώρας αλλά διαψεύστηκαν.», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε πως στη συνάντηση εξετάστηκαν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και η κατάσταση στα Βαλκάνια, που στόχος είναι η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια και οι σχέσεις συνεργασίας.

«Έχουμε μοναδική ευκαιρία να γράψουμε ιστορία» τόνισε ο Στ. Λαμπρινίδης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η πρόοδος είναι εφικτή, με την προϋπόθεση να συνεργαστεί η Άγκυρα.

Τέλος ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε η κ. Κλίντον είναι φίλη της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Οι συναντήσεις και η ατζέντα

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης είναι ο πρώτος που συνάντησε την επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρίσκεται από χθες το βράδι -για δεύτερη φορά- στην Αθήνα.

Προσερχόμενη στο υπουργείο Εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον χαιρέτησε τους διπλωματικούς συντάκτες και ζήτησε συγνώμη που τους απασχολεί επαγγελματικά, σήμερα που είναι Κυριακή.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 12 χρόνια.

Τότε οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις είχαν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε πεδίο μάχης, με φωτιές και οδοφράγματα, αφήνοντας στην τότε πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών πικρή γεύση.

Για την τωρινή επίσκεψή της έχει γίνει συντονισμένη προετοιμασία, δεδομένης και της ...εγκατάστασης των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η αμερικανική αποστολή έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Το βαρύ πρόγραμμα της αμερικανίδας ΥΠΕΞ περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί στην οικία του αμερικανού πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διαθέτει ευρείες διασυνδέσεις και επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η κ. Κλίντον είναι άρτι αφιχθείσα από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, ενώ τελικός προορισμός της είναι η Ινδία

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας της Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται η οικονομία, η κατάσταση στην Ελλάδα και η κρίση χρέους σε ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Η κυρία Κλίντον αναμένεται να επιβεβαιώσει τη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας- ΗΠΑ. Θα επαινέσει τις «θαρραλέες προσπάθειες» της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σκοπό έχουν να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πέραν αυτού, όμως, «δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να ειπωθούν», σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη παρέμβει υπέρ της Ελλάδας, κυρίως διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και του προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο.

Αναμένεται πάντως, να επαναλάβει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να κλείσει ο φάκελος του Σκοπιανού, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα έχει αναβληθεί δύο φορές μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η πρώτη ήταν επί υπουργίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη,όταν διοργανώθηκε στην Κέρκυρα η άτυπη υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ.Η δεύτερη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο,αλλά τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο και η «αραβική άνοιξη» μετέβαλαν τους σχεδιασμούς της «πρώτης κυρίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε επίσης: Τι κομίζει η Χίλαρυ στον Γιώργο