ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Την ανάγκη να επιτευχθεί μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα.
Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Μετά το πέρας της Συνόδου του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες - οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας - να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ως προς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Σχετικές ειδήσεις