ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Σύνοδος – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Σύνοδος – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Πυρετός διαβουλεύσεων τη νύχτα στο Βερολίνο - Ραντεβού Παπανδρέου - Μέρκελ στις 12:00

Η αγωνία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη χτυπάει «κόκκινο», με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να βρουν την «χρυσή τομή». Τα σενάρια για πιθανά αποτελέσματα της Συνόδου δίνουν και παίρνουν, όπως και το σχέδιο που ενδεχομένως να καταλήξουν.

Πυρετός διαβουλεύσεων τη νύχτα στο Βερολίνο εν όψει της σημερινής Συνόδου, η οποία θα αρχίσει στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συμφώνησαν σε κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θέση η οποία θα παρουσιαστεί στη σημερινή σύνοδο.

Παρών στις συνομιλίες ήταν και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ενώ τηλεφωνικά συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", προειδοποίησε από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πιθανό σενάριο στο οποίο ενδέχεται να καταλήξουν η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει την αγορά ελληνικών ομολόγων από το ΕFSF από τη δευτερογενή αγορά και ενδεχομένως μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

Επίσης προϋποθέτει εθελοντική μετακύλιση ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς και μείωση των επιτοκίων.

Το αρνητικό του σχεδίου είναι ότι προϋποθέτει σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως είναι σε εθελοντική βάση. Επίσης η μείωση στο δημόσιο χρέος είναι μικρότερη των 30 δισ. Ευρώ, ποσό ναι μεν σημαντικό αλλά δεν μπορεί να πείσει τις αγορές ότι αντιμετωπίζεται η κρίση χρέους.
Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια που μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο είναι πιθανόν να ανατραπούν.

Συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ

Κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει μια πρώτη «γεύση» των προθέσεων των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά τη λύση που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για την κρίση χρέους.

Την ίδια ώρα έντονο είναι το παρασκήνιο της Συνόδου, με συνεδριάσεις, συναντήσεις, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών για τις επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

ΗΓερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα από την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγο μετά τις 20.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες., ωστόσο, μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Κρίσιμες τηλεφωνικές επικοινωνίες

Πυρετός διαβουλεύσεων πριν την Σύνοδο των Βρυξελών. Ο Γ. Παπανδρέου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους, καθώς και με τον Μπιλ Κλίντον. Ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε όλες τις εξελίξεις με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Οέλιο, της Ιρλανδίας Εντα Κένι, της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής κρούει το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), ένα από τα πλέον σημαντικά think tanks της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, το CEPR προειδοποιεί ότι μη επίτευξη συμφωνίας που θα επιφέρει μια δραστική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της Ευρωζώνης όπως την ξέρουμε».

Την ίδια ώρα, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους αυξάνεται συνεχώς.

Η στάση των τραπεζών

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συντονίζονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), είναι σε τροχιά για να παρουσιάσουν μία σύνθετη πρόταση στην Σύνοδο, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου, αλλά ένα εύρος επιλογών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε αγωγές, αν επιβληθεί σε αυτές φόρος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, καθώς θα τιμωρηθούν άδικα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ομόλογά της χώρας.


Η Fitch προειδοποιεί

«Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη, και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει» αναφέρει ο οίκος Fitch σε εκτίμησή του.

«Ακόμη και αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της ζώνης του ευρώ, η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα».

Διαβάστε επίσης: Θέση κοινής αποδοχής Σαρκοζί – Μέρκελ για την Ελλάδα

Στην κρίση της Συνόδου Κορυφής νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας