ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή ατζέντα εν όψει της ΔΕΘ

Σκληρή ατζέντα εν όψει της ΔΕΘ
Σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελίδιο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελίδιο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

Την επόμενη ημέρα θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία συνήθως διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, αφού πρόκειται για τη μοναδική συνέντευξη κάθε χρόνο που δίνει ο πρωθυπουργός σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, αν εξαιρέσει κανείς τις συνεντεύξεις μετά τις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου πλέον πηγαίνουν ελάχιστα Μέσα.

Η ατζέντα των θεμάτων έχει προσδιοριστεί από τώρα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η εφαρμογή του, ο νέος φορολογικός νόμος, οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι αποφάσεις της Ευρώπης για την κρίση χρέους που απειλεί όλοένα και περισσότερες χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου θα κλιθεί να απαντήσει σε μια σειρά θεμάτων, όπως η αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του πρώτου εξαμήνου, οι αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν καθυστερήσει, το ευρωομόλογο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα δημοψηφίσματα, τα ΤΑΞΙ, αλλά μέσα στις ερωτήσεις SOS θα είναι σίγουρα και οι προβλεπόμενες αντιδράσεις των φοιτητών στο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου.

Σίγουρα ειδική μνεία θα γίνει στα εθνικά θέματα. Οι προκλήσεις Ερντογάν και Έρογλου, αν και το μορατόριουμ τηρείται φέτος το καλοκαίρι, θα γίνουν θέμα ερώτησης.

Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου εκτός απροόπτου θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ την Ουάσιγκτον και αμέσως μετά θα επισκεφτεί την Τουρκία.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα πηγαίνει μετά τις προκλήσεις Έρογλου για τα πετρέλαια της Κύπρου. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα ακόμη αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος η απειλή της Τουρκίας για πάγωμα των σχέσεών της με την ΕΕ στην περίπτωση ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, περνάει πάντα από την Αθήνα και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου θα είναι έτοιμος να απαντήσει στη Θεσσαλονίκη.