ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Να προχωρήσουν τα Σκόπια σε αλλαγή του Συντάγματός τους

Παυλόπουλος: Να προχωρήσουν τα Σκόπια σε αλλαγή του Συντάγματός τους

Την ανάγκη η ΠΓΔΜ να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων.

«Κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων. Δεν μπορεί να το δεχτούμε αυτό εμείς οι Έλληνες όχι μόνο λόγω Ελλάδας, αλλά λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό είναι προϋπόθεση και από πλευρά Ευρωπαϊκού Δικαίου και από πλευράς του ιδίου του Δικαίου του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το status quo.

Όμως ο αλυτρωτισμός εκφράζεται πολλές φορές και διαφορετικά. Γι’ αυτό το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, παραδείγματος χάριν, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας. Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και σας τονίζω: Δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού της Ιστορίας, αλλά είναι θέμα σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Αν δεν τις κάνει, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι η Ελλάδα», τόνισε με νόημα ο ΠτΔ και πρόσθεσε:

«Σας διαβεβαιώ, εμείς οι Έλληνες, που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: Το τι όνομα θα επιλεγεί. Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, ξέρετε, η σημασία του ονόματος ενός μικρού κράτους δεν δημιουργεί προβλήματα. Είναι λάθος. Από τέτοια μικρά προβλήματα πολλές φορές δημιουργούνται και παρανοήσεις και εστίες κακής γειτονίας. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ακόμα και σήμερα. Τι λέμε λοιπόν εμείς οι Έλληνες; Ότι η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται, όπως είναι αυτονόητο, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σχετικές ειδήσεις