ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Ελπίζω σε απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα

Καμμένος: Ελπίζω σε απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα

Την κάθετη αντίθεσή του με οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος, τόνισε τη Δευτέρα (27/03/2018), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπογράμμισε πως περιμένει την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα.

«ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ»

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός τους πως πρόκειται για ομήρους, ενώ για το χαρακτηρισμό αυτό παρέπεμψε και στα όσα είχε δηλώσει την Κυριακή (25/03) από την Ορεστιάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν έχω να πω κάτι και έχω να διαφωνήσω κάπου το κάνω δημόσια. Με τον πρωθυπουργό είμαστε σε πλήρη ταύτιση. Στο θέμα των στρατιωτικών έχω υποχρέωση εγώ να χαράζω την πολιτική και έχω απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό. Μίλησα για ομηρία και δυστυχώς δικαιώθηκα. Και ο Μητσοτάκης για ομηρία μίλησε από την Ορεστιάδα», είπε ο κ. Καμμένος

Και πρόσθεσε: «Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα από αυτά που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση ταξιάρχων από τις δυο πλευρές. Όταν είδα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν λειτούργησαν και οι έλληνες αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Είναι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επι 26 μερες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και νατοϊκοί αξιωματικοί».

«Την πολιτική του υπουργείου Άμυνας τη χαράζω εγώ»

Σχολιάζοντας τα όσα του είχε καταλογίσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, για «υπερτροφικό λόγο», όταν αναφερθηκε στα περί ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Την πολιτική του υπουργείου Άμυνας την χαράζω εγώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Για να μπει στην κυβέρνηση, το αποφάσισα εγώ με τον Αλέξη Τσίπρα. Λυπάμαι που έχω επιβεβαιωθεί. Θεωρώ ότι η παρέμβαση Γιούνκερρ και η απάντηση Ερντογάν θα οδηγήσουν πριν από το Πάσχα στην απελευθέρωση των δυο ομήρων. Αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να ακολουθήσει έναν ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατάει ομήρους δυο Έλληνες στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο».

Για το Σκοπιανό

«Οι ΑΝΕΛ δεν δεχόμαστε το “Μακεδονία” και κανένα παράγωγο για το Σκοπιανό. Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” για τα Σκόπια», δήλωσε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς επανειλημμένως, εάν αυτή η θέση συνεπάγεται πολιτική ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Για να έρθει πρόταση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα πρέπει τα Σκόπια να πάνε σε αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό συνεπάγεται εκλογές στη γείτονα. Αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, τότε και μόνο τότε θα έρθει πρόταση για το όνομα στη Βουλή. Μια τέτοια πρόταση θα την καταψηφίσουμε. Και αν χρειαστεί, τότε και με άλλο τρόπο θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία. Εάν φτάσουμε στο σημείο εκείνο θα το δούμε. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς έχουμε αποφασίσει να πάμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος. Ο πρωθυπουργός πιστεύει σε σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό. Εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε».

Πρόσθεσε δε στη συνέχεια: «Εκτιμώ πως λύση στο Σκοπιανό δεν θα υπάρξει πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, γιατί απλά δεν πρόκειται να έχουν γίνει μέχρι τότε εκλογές στα Σκόπια».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που ανέφεραν πως «έχει ξεπεράσει τα όρια», ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Ενόχλησε τους Τούρκους που κατέθεσα στεφάνι στα Ίμια. Θα το ξανακάνω με οποιοδήποτε τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις