ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξημένη πλειοψηφία ή πρόωρες

Αυξημένη πλειοψηφία ή πρόωρες

Ένα βήμα πριν τις εκλογές βρίσκεται η χώρα, αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απάντησε καταφατικά στην κύρωση της όποιας συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η κυβέρνηση πετάει έτσι τη μπάλα στη ΝΔ, θέτοντας το δίλημμα «συναίνεση ή πρόωρες εκλογές».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» ήταν τα λόγια του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μεταφέρει εμμέσως πλην σαφώς τις εντολές των δανειστών μας, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ποιοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος είχαν χθες μακρά κατ΄ ιδίαν συνομιλία στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνάντηση που αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι ο κ. Βενιζέλος του είπε για την κύρωση της συμφωνίας με πλειοψηφία 180 βουλευτών, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο να επιβεβαιώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες, τόσο τη συνομιλία όσο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η ΝΔ πάντως, φαίνεται ότι δεν θα συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι αυτή η πλειοψηφία σημαίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.