ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Σαμαράς: «Δεν συζητώ τίποτα αν δεν παραιτηθεί ο Παπανδρέου»

Α.Σαμαράς: «Δεν συζητώ τίποτα αν δεν παραιτηθεί ο Παπανδρέου»

«Ικανή και αναγκαία συνθήκη», για την πρόοδο οποιασδήποτε συζήτησης αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία η παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε εχθές ένα βήμα πίσω, από την κοφτή μεταμεσονύχτια δήλωση της περασμένης Παρασκευής, πως «μόνη λύση είναι οι εκλογές», καθιστώντας –διακριτικά- σαφές, πως η λύση που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, περί συγκρότησης προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, «παραμένει στο τραπέζι».

«Ο κύριος Παπανδρέου δεν είναι αξιόπιστος. Ακόμη και οι βουλευτές του παραδέχονται πως είναι εκτός τόπου χρόνου και πως αποτελεί πολιτικό παρελθόν. Αν το εννοεί πως δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του, γιατί δεν παραιτείται;», διερωτώνταν εχθές κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν έχει πρόθεση να φύγει»

Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ, που κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η διάθεση Παπανδρέου να βάλει στη συζήτηση ακόμη και τη δυνατότητα εύρεσης ενός «επικεφαλής», κοινής αποδοχής, πέραν του εαυτού του.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών, αυξάνουν τις επιφυλάξεις τους, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πρωτόπαπα, να δηλώνει ανοιχτά στον «ΑΝΤ1 97,2», πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αλλά και τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, να αναφέρει χαρακτηριστικά, στον ίδιο ραδιοσταθμό πως «σε ότι με αφορά τουλάχιστον δε θεωρώ ότι είναι ένα θέμα (σ.σ. το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας) που θα πρέπει να μας απασχολήσει αυτή την περίοδο».

Ο «γρίφος» της δανειακής σύμβασης

«Ζητούν τώρα να ψηφίσουμε μαζί με το ''κούρεμα'' και νέα μέτρα, που ακόμα δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι και πάντως δεν τα ξέρουμε εμείς. Δηλαδή θέλουν ''λευκή επιταγή''. Λευκή επιταγή δεν μπορεί κανένας να δώσει...», ξεκαθάρισε εχθές ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με τους συνεργάτες του να επεξηγούν πως η ΝΔ, στηρίζει την επικύρωση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως και τα μέτρα και τις πολιτικές, που τη συνοδεύουν.

«Έχουμε ήδη μέτρα από το μεσοπρόθεσμο, τους προϋπολογισμούς, νομοσχέδια όπως της ΔΕΗ, δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή άλλα μέτρα. Δεν είναι ανάγκη να τα συνδέσουν με τη δανειακή σύμβαση. Αν μου φέρουν το 15σέλιδο της Συμφωνίας, όπως το είδα στις Βρυξέλλες, το υπογράφω...», σημειώνει στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δε συζητά άλλη επιλογή.

Πάντως, ανοιχτό παραμένει και το καθαρό «ΟΧΙ», της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στις 180 ψήφους, καθώς όπως λένε επιτελικά στελέχη, αυτός ο αριθμός απαιτείται μόνο όταν εκχωρείται εθνική κυριαρχία.

Εκστρατεία εντός και εκτός Ελλάδος

Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλει να αναστρέψει εκ νέου το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τον ίδιο, ξανά, στους κόλπους του Ε.Λ.Κ., για αυτό φέρεται έτοιμος να επισπεύσει τα προαναγγελθέντα ταξίδια και τις επαφές, εντός και εκτός των συνόρων.

«Θα εξακολουθήσω όλες τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες στο εξωτερικό και να για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο εσωτερικό», διαβεβαίωσε εχθές, στο μήνυμά του ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως δέχεται την απόφαση για το «κούρεμα» όπως και τους στόχους της σύγκλισης και τις διαρθρωτικές αλλαγές όχι όμως και το λανθασμένο μείγμα πολιτικής.

Οι «σύμμαχοι» του Σαμαρά

Συμμάχους του σε αυτή την προσπάθεια θα έχει και τους δυο αντιπροέδρους, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που εχθές αποφασίστηκε να τον πλαισιώνουν στην τηλεοπτική του δήλωση, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ενότητας, της ομοψυχίας και της κοινής γραμμής.

«Σύμμαχό» του και δυνατό «όπλο στη φαρέτρα» του θεωρεί ο Αντώνης Σαμαράς και τον σημερινός Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, του οποίου το παράδειγμα, θα μνημονεύει το επόμενο διάστημα, συστηματικά.

Σήμερα πάντως, στις 13.00, θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφή τη θέση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρολο Παπούλια, από τον οποίο θα γίνει δεκτός.