ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγράφηκε ο Χατζηγάκης, αμετακίνητος ο Καμμένος

Διαγράφηκε ο Χατζηγάκης, αμετακίνητος ο Καμμένος

Με 84 βουλευτές έχει μείνει πια η ΝΔ μετά την πόρτα εξόδου που έδειξε ο Αντώνης Σαμαράς, στον παλαιότερο κοινοβουλευτικό της παράταξης, τον Τρικαλινό, Σωτήρη Χατζηγάκη.

Πνευματικό τέκνο του Αβέρωφ ο Χατζηγάκης, όπως άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς, είχε προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις του άλλοτε μιλώντας για «φιρφιρίκους» στο περιβάλλον Σαμαρά και άλλοτε πάλι επισημαίνοντας τις βαθιές ρίζες του Καραμανλισμού. Τα χθεσινά όμως «σταγονίδια»...ξεχείλισαν το ποτήρι, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να θέτει το βουλευτή του εκτός Κ.Ο.

Η δήλωση

«Θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου με ορισμένα ακροδεξιά σταγονίδια που με την ταμπέλα της λαϊκής Δεξιάς, προσπαθούν να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο, ευρωπαϊκό, αστικό κόμμα με πολλές τάσεις. Έχει και λαϊκή δεξιά, έχει και φιλελεύθερη δεξιά και έχει βεβαίως και μεσαίο χώρο», είπε εχθές προσερχόμενος στη βουλή ο Σωτήρης Χατζηδάκης, σημαίνοντας συναγερμό στη Συγγρού, που είδε τις ισορροπίες να διαταράσσονται και μάλιστα από ένα στέλεχος που στην ουσία των δηλώσεών του, κάθε άλλο παρά διαφωνούσε με την κεντρική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Οι δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη για δήθεν ύπαρξη "ακροδεξιών σταγονιδίων" μέσα στη Νέα Δημοκρατία, προσβάλλουν βαθύτατα τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης. Μίας παράταξης ιστορικά προσηλωμένης στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η αναφορά του για δήθεν ύπαρξη "τάσεων" μέσα στη Νέα Δημοκρατία είναι, επίσης, ευθέως αντικαταστατική», η επίσημη αιτιολογία της διαγραφής του βουλευτή, που παραπέμπεται και στην Επιτροπή Δεοντολογία τους κόμματος με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαγραφή

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σωτήρης Χατζηγάκης, δήλωνε «απελευθερωμένος» στους δημοσιογράφους, που τον ενημέρωναν για τις εξελίξεις ενώ μερικά λεπτά πριν από τις 19:00, έδωσε τη δική του σκληρή απάντηση από το περιστύλιο της βουλής.

«Η ΝΔ του κ. Σαμαρά από μεγάλο και πολυτασικό κόμμα κατάντησε ένα μικρό απολειφάδι τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Δεν ξέρω αν είναι δικαίωμά του, λυπάμαι όμως γιατί μια παράταξη που υπηρετώ 37-38 χρόνια κατάντησε έτσι στα χέρια του κ. Σαμαρά», ανέφερε κλείνοντας οριστικά την πόρτα της Συγγρού.

Η περίπτωση Καμμένου

Η ΝΔ βρίσκεται πια μπροστά στον «κίνδυνο» να μείνει με 83 βουλευτές αν ο Πάνος Καμμένος εμείνει στη θέση του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο σχήμα.

«Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω και στο απόσπασμα να με βάλουμε. Δεν πρόκειται να ψηφίσω, δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω, δεν μπορώ εγώ να ψηφίσω, δεν μπορώ. Να σας πω κάτι, αντί να με διαγράψουν τα παιδιά μου και οι γενιές που έρχονται και να με φτύνει ο κόσμος στο δρόμο, ως προδότη της πατρίδος μου, προτιμώ να με διαγράψει η Συγγρού. Εάν θέλουν να με διαγράψουν ας με διαγράψουν», ξεκαθάρισε εχθές μέσω του «ΑΝΤ1 97,2», ο πρώην Υπουργός της ΝΔ, δηλώνοντας αποφασισμένος να δεχθεί τις συνέπειες των πράξεών του από τη στιγμή που η Συγγρού έχει ζητήσει κομματική πειθαρχία.