ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σημίτης: Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε την Ευρώπη

Κ. Σημίτης: Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε την Ευρώπη

Απάντηση στις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τις Βρυξέλλες για να ενταχθεί στην ευρωζώνη επιχείρησε να δώσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Σε άρθρο του στην γαλλική «Le Monde», ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα αλλοίωσε τα στοιχεία της για να ενταχθεί στην ΟΝΕ, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης των Βρυξελλών για την είσοδο της χώρας μας στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων του 1999» αναφέρει ο κ. Σημίτης που επέκρινε την απογραφή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Καραμανλή με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, το 2004, η τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε αναδρομικά τους κανόνες λογιστικής εγγραφής των αμυντικών δαπανών. Με αυτόν τον τρόπο, προσέθεσε, τα κονδύλια για αμυντικά συστήματα που παρελήφθησαν το 2004, μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό της περιόδου κατά την οποία παραγγέλθηκαν.

Μάλιστα, ο κ. Σημήτης κάνει λόγο για «απάτη, που βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα».

Επίσης, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι το έλλειμμα της Γαλλίας το 1997, οπότε και εισήλθε στην ΟΝΕ, ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας και από αυτό που όριζε η συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι ενστάσεις για τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμες σκέψεις» καταλήγει ο κ. Σημίτης.