ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Έχετε συνευθύνη για τα αδιέξοδα, κ. Παπαδήμο»

Αλ. Τσίπρας: «Έχετε συνευθύνη για τα αδιέξοδα, κ. Παπαδήμο»

Σε πρώτο πρόσωπο απευθύνθηκε στον Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Έχετε συνευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο, σημειώνοντας ότι «μπορεί να μην είστε πολιτικός και να μην κουβαλάτε τα αρνητικά των πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά υπηρετήσατε από υψηλόβαθμες θέσεις μια πολιτική».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι εκτός πεδίου κριτικής, καθώς μεταξύ άλλων, δόμησε το ελληνικό χρέος για να μπει η χώρα στο ευρώ, ενώ τον υπέδειξε ως συνυπεύθυνο για τις πολιτικές λιτότητας που αποδεικνύονται αυτοκαταστροφικές για την ευρωζώνη και επικίνδυνες για τους λαούς.

«Γιατί εκεί που απέτυχαν όλοι με την ίδια πολιτική, εσείς πιστεύετε ότι θα πετύχετε; Προς τι αυτή η αυτοπεποίθηση. Εκτιμώ ότι δεν έχετε περιθώρια επιτυχίας», προσέθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ανέφερε ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την αποτυχία των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας, για τις θυσίες που απαιτεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου αλλά και τη γενικευμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη για την οποία «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες που τα έφαγαν όλα μαζί».

Αντιθέτως, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον κ. Παπαδήμο ότι επανέλαβε τον κενό περιεχομένου εκβιασμό «μνημόνιο ή δραχμή», «χρεοκοπία ή απόφαση 26ης Οκτωβρίου».

«Σκοπίμως δεν μιλήσατε με ειλικρίνεια για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Γιατί θα φαινόταν ο γυμνός εκβιασμός και θα έπρεπε να μιλήσετε για τις δικές σας ευθύνες, τις ευθύνες της πολιτικής που υπηρετήσατε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, που ρώτησε τον κ. Παπαδήμο: «Θα αφήσετε την ΕΚΤ να κερδοσκοπεί ή θα αφήσετε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού;».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έρχεται «κοινωνικό κραχ», αν συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πολιτική.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν οι καταγγελίες για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Μάκη Βορίδη, διαμηνύοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα από διαδόχους του Μεταξά και από άτομα που μετείχαν στην ΕΠΕΝ.