ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «καυτό» διήμερο του Παπαδήμου

Το «καυτό» διήμερο του Παπαδήμου

«Καυτό» προβλέπεται το διήμερο που ξεκινά σήμερα για τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για τη διευθέτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων εγγυήσεων, στις οποίες επιμένουν οι πιστωτές μας.

Στο πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Παπαδήμος καλείται να δώσει μία κρίσιμη μάχη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να εξασφαλίσει την έκτη δόση που χρειάζεται η χώρα για να «αναπνεύσει».

Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο (12:45) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι (16:00), ενώ αύριο, Τρίτη, μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (10:30).

Στις επισκέψεις του στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.

Παράλληλα, θα συζητήσει και το θέμα των διαβεβαιώσεων που επιζητεί το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερωθεί επίσης για τις προτάσεις που θα υποβάλλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι έχει δεσμευθεί επαρκώς και αποκάλυψε ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, έστειλε επιστολή στους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο) μέσω της οποίας εξήγησε την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Όσο δεν υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της βοήθειας δισεκατομμυρίων. Δεν απαιτούμαι κάτι αναξιοπρεπές. Και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπήρχαν ανάλογες δεσμεύσεις» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.