ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόντρες» στη Βουλή με Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη Χρυσή Αυγή

«Κόντρες» στη Βουλή με Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη Χρυσή Αυγή

Έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης - Οι κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι υιοθετεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής οδήγησαν την πρόεδρο της Βουλής να υπαναχωρήσει και η διαδικασία να γίνει χωρίς ονομαστική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, μέλη της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι η πρόεδρος της Βουλής υιοθετεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής, ξεσπώντας έτσι σε αντιδράσεις.

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε πίσω επί της αρχικής της πρότασης.

Η αιτία που έκανε τα… αίματα να ανάψουν ήταν το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, προκειμένου να παρίστανται οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος για να ψηφίσουν.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής διάβασε το αίτημα της Χρυσής Αυγής, απουσία των έγκλειστων βουλευτών, οι οποίοι δεν έλαβαν εισαγγελική άδεια, και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία με απόφασή της, επικαλούμενη άρθρο του Κανονισμού.

Σημειώνεται ότι την ονομαστική ψηφοφορία, είχαν ζητήσει χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά κατά την εκφώνηση των ονομάτων, απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημά τους για άδεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι καλλιεργεί κλίμα ανοχής υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα, την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει "παρών" επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής», ανέφερε.

Κόντρα της Κωνσταντοπούλου με τον Βενιζέλο

«Αν σας ενοχλεί ότι το προεδρείο πρέπει να περιφρουρεί τη σωστή λειτουργία της Βουλής, τότε να ακούσω τα αντεπιχειρήματα που δεν τα έχω ακούσει ακόμα», είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Βενιζέλο η κα Κωνσταντοπούλου θυμίζοντάς του ότι υπήρξε στην συγκυβέρνηση με τον κ. Μπαλτάκο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για τον Μπαλτάκο ζήτησε την αποπομπή του και ζήτησε από την Πρόεδρο να τιμήσει τον ρόλο της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Βρούτσης επιτέθηκε επίσης στην κυρία Κωνσταντοπούλου για την διακοπή της ψηφοφορίας. «Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χωρίς να μιλήσει κάποιος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλάτε για τους απόντες της Χρυσής Αυγής», τόνισε και έκανε λόγο για απολύτως διχαστικές κινήσεις του προεδρείου. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε μάλιστα από την κυρία Κωνσταντοπούλου να επαναφέρει στο φυσιολογικό την διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Στην κανονικότητα των νυχτερινών ιπτάμενων τροπολογιών δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Τα παιχνίδια των εντυπώσεων να τα σταματήσετε», απάντησε η Πρόεδρος.

«Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πρόθεση για διεξαγωγή ονομαστικής, ώστε να εξοικονομήσουν λόγους για να μην ψηφίσουν. Κρίνω επομένως ότι δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία, καλώ τους συναδέλφους που αποχώρησαν για να ψηφίσουν κανονικά ώστε να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο δεν είναι στα λόγια», συμπλήρωσε.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν σε έντονο ύφος με τους βουλευτές της ΝΔ, όπως επίσης του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν επί της διαδικασίας, ωστόσο - όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής - το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων.

Επίμονα ζήτησαν το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Μην έχετε την αλαζονεία να θέλετε να προκαταλάβετε τους άλλους βουλευτές, θα σας δοθεί ο λόγος σύμφωνα με τον κατάλογο. Καθίστε στη θέση σας και θα σας δοθεί ο λόγος», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο.

Το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η συνεδρίαση της Ολομέλειας διεκόπη προσωρινά.

Έπειτα από την ένταση στο Κοινοβούλιο και με τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ να απειλούν πως θα απόσχουν της ψηφοφορίας, η συνεδρίαση διεκόπη και λίγο αργότερα η κ.Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να μην γίνει ονομαστική ψηφοφορία με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί επί της αρχής και να ξεκινήσει η συζήτηση επί των άρθρων, ενώ η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι έγινε διαστρέβλωση των λεγομένων της.

Έντονη η αντίδραση και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη

Την αντίθεσή του στις ενέργειες της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξέφρασε και ο Νίκος Φίλης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη τάσσεται απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. και πρέπει να κριθεί η εγκληματική της δραστηριότητα και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί. Όχι να περιοριζόμαστε σε εντυπώσεις ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάσουν το έργο της Δικαιοσύνης»

Βρούτσης σε Κωνσταντοπούλου: Γελοιοποιείτε τον θεσμό του προέδρου της Βουλής

Βολές κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν οι αποφάσεις της για ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Βρούτσης, αφού περιέγραψε το χάος που επικράτησε από τις αποφάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε πως ο λόγος και οι πράξεις της κ. Κωνσταντοπούλου είναι διχαστικές και απαράδεκτες. Της καταλόγισε, δε, πως δυναμιτίζει τη διαδικασία και τελικά γελοιοποιεί τον θεσμό του προέδρου της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις