ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα προαπαιτούμενα πέρασαν, το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει

Τα προαπαιτούμενα πέρασαν, το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει

Με 230 ψήφους υπέρ η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει μεγάλες απώλειες.

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ «ΟΧΙ» - ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

«ΝΑΙ» ψήφισαν 230 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), «ΟΧΙ» ψήφισαν 63 βουλευτές (από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν 5 βουλευτές (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 31 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν "Παρών". Οι απώλειες δηλαδή για την κυβέρνηση είναι 36.

Στις 15 Ιουλίου σημειώθηκαν 32 «όχι», 6 «παρών» και μία απουσία, ενώ σήμερα 31 «όχι» και 5 «παρών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "ΌΧΙ" είναι: Αγλαΐα Κυρίτση, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Ήσυχος Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Σταθάς Γιάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κώστας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοΐλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Ιωαννίδης Ηλίας, Ζερδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκους Στάθης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος,Σωτηρίου Ελένη, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος.

«Παρών» ψήφισαν: Βασιλική Λέβα, Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Τζήκα - Κωστοπούλου Δανάη, Κασιμάτη Νίνα.
Έκπληξη αποτέλεσε η θετική, αυτή τη φορά, ψήφος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».

Το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα ήταν να περιορισθούν οι απώλειες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ενότητα του κόμματος.

Σαφές το ρήγμα

Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές κάτι που υπογράμμισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Η Όλγα Γεροβασίλη είπε χαρακτηριστικά: «Το ρήγμα στην ΚΟ είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα».

Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, εξήγησε: «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».

Ανάλογη και η σύντομη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» τόνισε.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Οι μεταβολές των κυβερνητικών βουλευτών υπήρξαν οριακές, παρά τα...μασάζ και τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στις κλειστές κομματικές συνεδριάσεις. Εξίσου σημαντικό δε για το Μέγαρο Μαξίμου, ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα, αφού κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη θέση ότι σ'αυτό το σημείο «ακόμα και μια ψήφος παραπάνω καλή θα είναι».

Ποιες οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Είναι πασιφανές ότι το τσουνάμι αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη (που τώρα ψήφισε «ναι»), που πυροβολούν με ρυθμούς... διαρκείας είτε με την ψήφο τους είτε με τις τοποθετήσεις τους, φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε κορυφαία διλήμματα.

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις