ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Τηλεοπτικές άδειες: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Με 154 «ναι»,102 «όχι» και 14 «παρών», πέρασε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με σκληρές εκφράσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Τσίπρας: Βάζουμε τάξη στη διαπλοκή και τη διαφθορά - Μητσοτάκης: Κάνατε τον Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ - Παππάς: «Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα»

Με 154 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε, όπως αναμενόταν, την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους και με δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης, διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση επί της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στην οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.

Τσίπρας: Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά

«Ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μην μπει τάξη και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον λαό, εμποδίζοντας τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σαθρό πολιτικό σύστημα που υποστηρίζεται από τα media εδώ και χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν υπόγεια οικονομικά συμφέροντα που παίζονται στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας για τα Μέσα Ενημέρωσης πως έχουν μόνο ζημιές και δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

«Ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση σαφή εντολή και στήριξη προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο, να συγκρουστεί και να πολεμήσει τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα - χωρίς να κατονομάσει - που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια, και που, όπως, πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

«Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή - Κάνατε τον Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ

mhtsotakhs boulh adeies

«Κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται ερήμην του ελληνικού λαού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας, «εσείς είστε η διαπλοκή, είστε πιο παλιό και από το παλιό», υπογραμμίζοντας πως «απειλείται η ελεύθερη ενημέρωση και παραβιάζεται κατάφορα το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πει συστηματικά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, «Δεν μπορείτε να βγείτε πλέον στην κοινωνία», είπε και συνέχισε λέγοντας, «να σας θυμίσω τι λέγατε πάνω στα τρακτέρ και κάνατε ακριβώς τα ανάποδα;».

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη. Όπως είπε, η Ν.Δ. θα υπερασπίζεται την ελευθέρη ενημέρωση του λαού, πάντα υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής.

«Κανείς δεν διαφωνεί με το να υπάρχει διαφάνεια. Ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες, πρέπει να ισχύει και για τους καναλάρχες» ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη σημερινή τροπολογία «θέλετε να καταστήσετε κυρίαρχο των ΜΜΕ των υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του κόσμου

Για «σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού» και προσπάθεια της κυβέρνησης να «ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές», έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που «πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Θεοδωράκης: Είστε το παλιό που σέρνεται πάνω σε νέο «δεκανίκι»

theodorakhs boulh adeies

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν βάζουν τάξη στο χάος, αλλά δρομολογούν «παζάρια» με τους καναλάρχες, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Επικρατείας «θα κρατά την σπάθα και θα αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει - προφανώς ο πιο υπάκουος».

«Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως αν ήθελε όντως «να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση», θα προέκρινε την πιο εύκολη λύση «να φέρει μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Βασίλης Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας

lebenths

Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις