ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σήμερα Δευτέρα το πόρισμα για τα «θαλασσοδάνεια» ΜΜΕ και κομμάτων

Βουλή: Σήμερα Δευτέρα το πόρισμα για τα «θαλασσοδάνεια» ΜΜΕ και κομμάτων

Το πόρισμα της Εξεταστικής για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων από τις Τράπεζες αναμένεται να παραδοθεί σήμερα 23 Ιανουαρίου το απόγευμα, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το σχέδιο πορίσματος συζητήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στην Εξεταστική και υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις από τα κόμματα σε σχέση με το πού πρέπει να καταλογισθούν οι ευθύνες.

Μάλιστα, κυβερνητική πηγή, δήλωσε ότι «η υπόθεση της διαπλοκής τώρα αρχίζει». Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες εκτείνεται σε 600 σελίδες.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας είπε ότι στο πόρισμα του κόμματός του «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» ενώ καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αντέτεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμα μύθος του κατέρρευσε. «Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική» είπε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρη η εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στις δανειοδοτήσεις», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ξεχωριστού πορίσματος του κόμματος του.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτογκόλ με τις θεωρίες του περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ. «Θέματα και προβλήματα υπάρχουν. Όμως, το βασικό σας σκεπτικό αποδείχθηκε μια ακόμα φιλολογία» δήλωσε.

Ξεχωριστό πόρισμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ, όπως είπε ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος γιατί, όπως είπε, έχει διαφορετική άποψη και δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος του, υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του αλλά και με 15 συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί, όπως αναφέρεται, το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να υπάρχει.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μίλησε μεταξύ άλλων, για ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, τόνισε ότι «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών - ΜΜΕ- Κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».

Σχετικές ειδήσεις