ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν το ακριβότερο έργο του κόσμου

«Οι Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν το ακριβότερο έργο του κόσμου

«Οι Χαρτοπαίκτες» του 1895 είναι πλέον το ακριβότερο έργο του κόσμου, αφού πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. ευρώ.

Την αποκάλυψη έκανε το Vanity Fair, επισημαίνοντας ότι «Η συμφωνία, με ένα και μοναδικό χτύπημα, έκλεισε στην υψηλότερη τιμή που έχει πωληθεί ποτέ έργο τέχνης».

Μέχρι τώρα το ρεκόρ το είχε ο πίνακας «ΝΟ. 5, 1948» του Jackson Pollock που είχε πουληθεί κατά 110 εκατ. δολάρια λιγότερα.

Ο συγκεκριμένος πίνακας, αποτελεί κομμάτι μιας σειράς 5 έργων που ο Σεζάν, ο πρωτοπόρος της μοντέρνας τέχνης, δημιούργησε τη δεκαετία του 1890 λίγο έξω από την Aix-en-Provence, στη νότια Γαλλία.

Το μικροσκοπικό αλλά ιδιαίτερα πλούσιο κράτος του Κατάρ έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο συλλέκτη μοντέρνας τέχνης, στον κόσμο.

Με αυτή την αγορά κερδίζει κάτι περισσότερο από ένα ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα. Κερδίζει την είσοδο του σε μία πολύ ιδιαίτερη λέσχη, καθώς υπάρχουν τέσσερις ακόμη Χαρτοπαίχτες του Σεζάν που ανήκουν σε ονομαστές συλλογές όπως του Μητροπολιτικού μουσείου Τέχνης και του Μουσείου Ορσέ.

Τώρα το Κατάρ γίνεται μέρος αυτής της ελίτ.

Η αστρονομική τιμή έβαλε νέα όρια στην αγορά της τέχνης.

Ο πίνακας τώρα θα κοσμεί το καινούριο Μουσείο Τέχνης στη Ντόχα και η είδηση αποκαλύφθηκε λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης του Τακάσι Μουρακάμι «Murakami ego», στη Μέση Ανατολή.