ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμούν τον Άγιο Γεώργιο

Τιμούν τον Άγιο Γεώργιο
Στο Πλατύ, ένα χωρίο περίπου 520 κατοίκων, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ένα από...

Στο Πλατύ, ένα χωρίο περίπου 520 κατοίκων, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, οι Ιππικοί αγώνες που κάθε χρόνο γίνονται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Οι αγώνες διεξάγονται στον ιππόδρομο του χωριού. Πρόκειται για έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των Ιππέων. Οι αναβάτες που λαμβάνουν μέρος στο έθιμο, είναι συνήθως από 15 μέχρι 24, ενώ οι θεατές ξεπερνούν τους 3000.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ιππικοί αγώνες υπολογίζεται πως έχουν ξεκινήσει από τα χρόνια του Βυζαντίου. Μάλιστα, στην Τουρκοκρατία οι έφιπποι ήταν έφηβοι οι οποίοι χρησιμοποιούνταν στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Το σημαντικό στους αγώνες, είναι πως αρκετοί κάτοικοι εκτρέφουν άλογα μόνο για το έθιμο. Δεν νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο, αλλά μόνο για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Το έθιμο θα αναβιώσει τη Δευτέρα του Πάσχα, που γιορτάζεται η μνήμη του.