ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου!

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου!

Πλούσια είναι και αυτό το Σαββατοκύριακο η πολιτιστική μας ατζέντα, καθώς δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις διεξάγονται σε όλη την Αθήνα.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ 07/09
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με εισαγωγές, άριες και ντουέτα από γνωστές όπερες και οπερέτες του διεθνούς ρεπερτορίου. Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο) Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος). Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας. Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς). Τηλ: 210 6520412. Ωρα: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ
"ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑ ΨΙΛΗ ΒΡΟΧΗ" ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ 07/09
Μουσική - θεατρική παράσταση του Πάνου Σκουρολιάκου με τους κορυφαίους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες: Θεοδοσία Στίγκα, Χάϊκ Γιαζιτζιάν με το ούτι του, Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της και Φώτη Τσορανίδη με την κιθάρα του. Στην Κωνσταντινούπολη των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, αλλά και στη Συρία και τον Λίβανο, συναντώνται ήχοι και λέξεις ελληνικές, αρμένικες, αραβικές, τούρκικες δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα όπου όλοι οι καλοί χωράνε. Κείμενα από τη ζωή και τα έργα Ρωμιών και αλλοφύλων της περιοχής. Ερμηνεύει ο Πάνος Σκουρολιάκος. Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» - Κορυδαλλός (Πλαταιών και Χειμάρας). Ωρα: 21:00. Γενική είσοδος 10€.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ 06/09
Αφιερωμένο στο λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη είναι το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ και σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου από 6 έως 21 Σεπτεμβρίου, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ανοιχτό για το κοινό, θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, έκθεση εικαστικών έργων του ποιητή και παρουσίαση του πολυσήμαντου συγγραφικού του έργου. Ζάππειο. Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00 με 23:00, Σάββατο: 18:00 με 23:00, Κυριακή: 10:30 με 23:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ
THE NEXT STEP QUINTET ΣΤΟ ΚΕΡΑΜΕΙΟ 07/09
Οι The Next Step Quintet, στα πλαίσια της ηχογράφησης του καινούργιου τους δίσκου, φιλοξενούν έναν από τους πιο ανερχόμενους σαξοφωνίστες της Νέας Υόρκης με τον οποίο θα εμφανιστούν για δύο συνεχόμενες βραδιές στο "Κεραμείο". Κεραμείο (Πλαταιών 27). Τηλ: 2103464223. Ωρα: 21:00. Δωρεάν είσοδος - Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ "ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΒΟΛΤΕΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ..." 07/09
Η Ραλλία Χρηστίδου έχει ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα τιμώντας, αγαπημένα τραγούδια, σπουδαίων στιχουργών και συνθετών. Η παράδοση συναντάει το ροκ και το λαϊκό τραγούδι. Το παρελθόν των μεγάλων δημιουργών, γεφυρώνεται με το παρόν των σύγχρονων τραγουδοποιών μέσα από το μοναδικό χρώμα της φωνής της. Τη γυναικοπαρέα, με τη Ραλλία Χρηστίδου και τη σολίστρια Μιγκέν Σελμάνι, έρχεται να συμπληρώσει ο Χρήστος Μιχάλης, με τις κιθάρες του. Όλοι μαζί θα παρουσιάσουν τα κλασικά, λαϊκά τραγούδια με μια διαφορετική και μοναδική, μουσική πινελιά. Πολυχώρος Χυτήριο (Ιερά Οδός 44). Τηλ: 210 3412313. Ωρα: 22:00. Εισιτήριο: 7,5€.

THE SPACE LADY LIVE 07/09
H Space Lady ξεκίνησε την οδύσσειά της στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του '70. Με μοναδικά σολιστικά όργανα την μαγική φωνή της και ένα Casio keyboard, η Space Lady δίνει μια απόκοσμη διάσταση στο ποπ τραγούδι και εμπνέει μια ολόκληρη γενιά κατοπινών δημιουργών όπως οι John Maus, Erol Alkan, Kutmah κ.α. Με φωνή ανέγγιχτη από το χρόνο, η Space Lady παρουσιάζει πλέον τη δουλειά της και στην Ευρώπη, σε ηλικία 66 ετών. Τη συναυλία πλαισιώνουν οι Constant Dice και Yparxei Provlima Amalia. Some Bizzare (Σοφοκλέους 7-9). Τηλ: 2155154568. Ωρα: 21:00. Δωρεάν είσοδος - Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

"ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΗ-ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ 07/09
Ο Παναγιώτης Μάργαρης, έχοντας στις αποσκευές του κομμάτια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά Rock of my Soul, με διασκευές από κλασικά και αγαπημένα rock τραγούδια αλλά και πλήθος τραγουδιών από την ελληνική και την παγκόσμια δισκογραφία, καθώς και κομμάτια από το δίσκο του Duende, συναντά την Ανδριάνα Μπάμπαλη σ ́ ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ για κιθάρα. Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής) > Ηλιούπολη (Γαρδίκη και Σμόλικα). Τηλ: 210 9923840. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: 12€, Παιδιά, Πολύτεκνοι, Φοιτητές, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ "Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ" 06/09
Ο εξαιρετικός ιστορικός χώρος του Πύργου της Δουκίσσης Πλακεντίας, που σπάνια πλέον φιλοξενεί εκδηλώσεις, είναι ο ιδανικός τόπος για τη συνεύρεση του Κώστα Λειβαδά με τους εξέχοντες καλεσμένους του, τον αγαπημένο φίλο του και ήρωα του Σταμάτη Κραουνάκη και την σχεδόν μόνιμη, συνεργάτιδά του, στις φετινές του εμφανίσεις, Ζωή Παπαδοπούλου. Ένα μελωδικό ταξίδι με αγαπημένα τραγούδια, παλιά και καινούργια. Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Κώστα Λειβαδά, αλλά και τραγούδια από τις συνεργασίες του με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές, τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και απρόβλεπτες στιγμές που θα συγκινήσουν. Οικοδεσπότης για δεύτερη χρονιά ο "Πεντελιώτης" Κώστας Λειβαδάς σε μια παράσταση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αναστύλωση του τεράστιας σημασίας αυτού ιστορικού μνημείου. Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας - Πεντέλη (Λόρδου Βύρωνος 1). Ωρα: 21:00. Εισιτήριο: 10€.

ATHENS SCHOOL FESTIVAL 2014 06/09
Έχοντας φορτώσει τις μπαταρίες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι μαθητές υπόσχονται ένα μουσικό φθινοπωρινό απόγευμα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης και στέκονται ενάντια στο φαινόμενο των καιρών, στο Bullying, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία. Πλατεία Μοναστηράκι. Ωρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ "Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ" 06/09
Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής, με τη συνοδεία της κιθάρας του και τρεις μουσικούς, τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες, τον Πανού στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Νίκο Κασσαβέτη στα τύμπανα, δημιουργούν έναν μουσικό τόπο στον οποίο συναντιούνται επιλογές από την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά του Απόστολου Ρίζου ("Μη φύγεις", "Ποτέ δεν είναι αργά"), ακυκλοφόρητες δημιουργίες του ("Σ' αυτή τη Χώρα", "Το ψάρι", "Κρύψου μέρα"), αγαπημένα κομμάτια του ("Τι να θυμηθώ", "Φυσαλίδα") με μελωδίες των Χατζιδάκι, Λοΐζου, Μικρούτσικου, Κραουνάκη, Βαμβακάρη, Σιδηρόπουλου και άλλων κορυφαίων δημιουργών. Πολυχώρος Χυτήριο (Ιερά Οδός 44). Τηλ: 210 3412313. Ωρα: 21:30. Είσοδος: 10€ (με ποτό).

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ 06/09
O Παντελής Θαλασσινός ανηφορίζει στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» ολοκληρώνοντας τον κύκλο των καλοκαιρινών του συναυλιών. Μαζί του και πολλοί φίλοι του, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιάννης Νικολάου, η Νανά Μπινοπούλου, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου αλλά και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες - έκπληξη. Τον συνοδεύουν οι μουσικοί του Γιάννης Βιλιώτης (έγχορδα), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Γιώργος Μακρής (πνευστά), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο). Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων). Τηλ: 210 7626438. Ωρα: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 12€, Προπώληση: 10€.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 06/09
Η "ανατρεπτική" του αισθητική και ταυτόχρονα η τομή που "τολμά" στην παράδοση, συνθέτουν λόγους για να τον παρακολουθήσει κανείς. Από τη μία η ισχυρή κληρονομιά που "κουβαλά" στους ώμους του, αυτή της κρητικής καταγωγής του, αλλά και η δεινότητά του να εκφράζεται επί σκηνής, όχι μόνο μέσα από τη γνώση, αλλά κυρίως μέσα από την αγάπη του για την Κρήτη είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Χώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλιείου (Λεωφόρος Κηφισίας 219). Τηλ: 210 8020938. Ωρα: 20:30. Είσοδος: 13€ και 10€ για φοιτητές, ανέργους.
ΘΕΑΤΡΟ

"ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΑ 07/09
Η Ρόδα παρουσιάζει την εκπληκτική ζωή του Αλκιβιάδη, του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας και αγαπημένου μαθητή του Σωκράτη. Το έργο παρουσιάζει την αλήθεια για τον αθηναϊκό επεκτατισμό και ασχολείται με το μεγάλο ερώτημα, εάν ο Σωκράτης θεωρείται μέγας παιδαγωγός φιλόσοφος, πώς είναι δυνατόν ο μαθητής του, τον οποίο ο ίδιος μέχρι το τέλος ακλόνητα υποστήριξε, να συνεχίζει να έχει μια τόσο αρνητική ιστορική εικόνα όσο ο Αλκιβιάδης; Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή. Παίζουν: Αλκιβιάδης: Δημήτρης Γασπαράτος, Σωκράτης: Σταύρος Κάππας, Άνυτος: Σταμάτης Λόγος, Διοτίμα: Ιουλία Βεντίκου, Περσεφόνη: Ιουλία Βεντίκου, Ιεροφάντης: Νίκος Τσιουμπλεκτσής, Νικίας: Δημήτρης Νέλλας. 1ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου - Δάφνη (Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 23). Τηλ: 2109751400. Ωρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

"Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 06/09
"Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" του Κώστα Βάρναλη με πρωταγωνιστή τον Χρίστο Καλαβρούζο, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Σκηνοθεσία Χρίστος Σιοπαχάς, με σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Καλαβρούζου. Σκηνικά- κοστούμια Βασίλης Φωτόπουλος, μουσική Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Θέατρο Άλσους Βεΐκου (Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς). Ωρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό-φοιτητικό-άνεργοι-πολύτεκνοι)

"ΒΑΚΧΕΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ 06/09 ΚΑΙ 07/09
Οι "Βάκχες" είναι το τελευταίο και το πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία με διονυσιακό θέμα. Ένας περιπλανώμενος θίασος ακολουθεί έναν καινούργιο θεό σ' ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης. Ο Θεός Διόνυσος μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη του για να εδραιώσει τη λατρεία του. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου. Διανομή: Αγλαΐα Παππά: Διόνυσος, Άρης Σερβετάλης: Πενθέας, Μαρία Κίτσου: Τειρεσίας, Γιώργος Μπινιάρης: Κάδμος, Αργύρης Πανταζάρας - Χάρης Χαραλάμπους: Άγγελος - Δούλος, Παρθενόπη Μπουζούρη: Άλλος Άγγελος, Άντζελα Μπρούσκου: Αγαύη. Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» - Κορυδαλλός (Πλαταιών και Χειμάρας). Ωρα: 21:00. Γενική είσοδος 15€, άνεργοι- φοιτητές-παιδικό 12€. Στις 07/09 στο Βεάκειο θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία). Τηλ: 210 4194520. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: 15€ / 12€ (άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι).

"ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ" ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ 06/09
Το έργο παρουσιάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, με τη ματιά και το προσωπικό χιούμορ του Μποστ. Ένα δραματικό ειδύλλιο και ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία, μία λαϊκή όπερα. Εξιστορεί τη ζωή της Μαρίας, της κοπέλας, της γυναίκας, της ερωμένης, της φεμινίστριας και κυρίως της όμορφης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μποσταντζόγλου. Παίζουν: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Δήμητρα Παπαδήμα, Κώστας Φλωκατούλας, Περικλής Αλμπάνης, Πέτρος Πέτρου, Μάριος Λεωνίδου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιώργος Ματαράγκας και Πέτρος Ξεκούκης. Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" - Αχαρνές (Βωμού Αρτέμιδος). Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, Προπώληση: 12€, Μειωμένο: 10€ (φοιτητές, άνεργοι, κ.α.).

"ΤΡΩΑΔΕΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 06/09
Οι "Τρωάδες" είναι η πιο δημοφιλής από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Κείμενο κατεξοχήν αντιπολεμικό, αποτυπώνει όσο κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειες της. Στις "Τρωάδες" ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά των "ηττημένων", που, όμως, δεν ζήτησαν την αναμέτρηση... Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει οικουμενικές διαστάσεις. Εδώ ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός επισημαίνει για άλλη μια φορά τα "έργα" της ανθρώπινης ανεπάρκειας. Η Τροία καίγεται. Ο πολιτισμός της καταστρέφεται. Το μέλλον μιας χώρας ενταφιάζεται. Οι γυναίκες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες και λάφυρο στα χέρια των νικητών. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - Επεξεργασία κειμένου: Θέμης Μουμουλίδης. Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, Ζέτα Δούκα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν), Ίρις Μάρα. Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη - Πεντέλη (Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου). Τηλ: 210 6871700. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: 17€ Κανονικό, 13€ Φοιτητικό, 10€ Άνεργοι.

"ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 07/09
Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του, εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπεί τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα. Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. Διανομή: Φανή Αποστολίδου, Φαίδων Καστρής, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Κουρής, Θέμης Πάνου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μιχάλης Σαράντης, Μάρθα Φριντζήλα. Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Παραλία Ελευσίνας Κανελλοπούλου και Δραγούμη). Ωρα: 20:30. Γενική είσοδος: 12€. Φοιτητικό: 5€.

"ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ 07/09
Τι μπορεί να σώσει την πόλη; Η ορμή του νεωτερικού ή το μεγαλείο του παρελθόντος; Ο Ευριπίδης ή ο Αισχύλος; Ο ρεαλισμός ή το υπερφυσικό; Το αριστοφανικό δίλημμα των "Βατράχων" αναδεικνύεται στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, που πραγματεύεται την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές μεταβατικές, όπως η δική μας. Η δύναμη της τέχνης, η "απορία" της σύγχρονης κριτικής, το θέατρο ως καλλιτεχνική και πολιτική πράξη αποτελούν στοιχεία μιας παράστασης που ερευνά τη νέα θεατρική φόρμα και αναζητεί την αξία του ποιητικού λόγου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του αριστοφανικού ερωτήματος. Mετάφραση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά. Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία). Τηλ: 2106897459. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό, νεανικό, άνω των 65 ετών και ανέργων: 12€.

"ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΜΟΥ" ΤΩΝ Ε. ΡΑΝΤΟΥ Σ. ΓΑΝΩΤΗ Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 07/09
Ο "Κατάδικός μου", που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, ανεβαίνει για ακόμα λίγες παραστάσεις στην Αθήνα. Το έργο κέρδισε και τις προτιμήσεις των κριτικών, δίνοντάς του το Βραβείο Ελληνικού Έργου Κάρολος Κουν το 2012. Ένα έργο που καταγράφει με χιούμορ, αλλά και διεισδυτική ματιά, τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μια σύγχρονη κωμωδία, με έντονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυτηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τι μας κάνει ξένους μ' εμάς τους ίδιους. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Μπάμπης Γιωτόπουλος. Δημοτικό Θέατρο Αλ. Μινωτή - Χαϊδάρι (Ιερά Οδός και Δαρδανελλίων). Τηλέφωνο: 2105311168. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: 15€ / 12€: Φοιτητικό - ανέργων - πολυτέκνων.

"ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 07/09
Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις "Θεσμοφοριάζουσες", σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη και του Πιτσιρίκου, βασισμένη στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Δημήτρη Πιατά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος, Χάρης Χιώτης. Κατράκειο Θέατρο - Κορυδαλλός (Πάροδος Ακροπόλεως). Τηλ: 210 4278141. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 18€, Μαθητές, φοιτητές: 15€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι: 12€.

"ΩΧ... ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΛΙΤΣΗ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ 07/09
Ο Αλέξης Καλλίτσης, βασιζόμενος στις γνωστές τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, έγραψε μια παρωδία σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, με κεντρική ηρωίδα την Ηλέκτρα, η οποία μη μπορώντας ν' αντέξει τα δεινά της οικογένειάς της, δηλαδή τις συμφορές του οίκου των Ατρειδών, καταφεύγει στη βοήθεια ειδικού: απευθύνεται δηλαδή σε ψυχολόγο. Μια καλογραμμένη κωμωδία, η οποία σχολιάζει τα κοινωνικά ήθη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικονομία αλλά και τη φύση του νεοέλληνα με εύστοχο και καυστικό τρόπο. Κι αν στην τραγωδία κλαίγατε, εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε μέχρι δακρύων. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου. Διανομή: Πέτρος Φιλιππίδης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Κρατερός Κατσούλης, Πάνος Σταθακόπουλος, Αλμπέρτο Φάις, Μάνος Ιωάννου, Χρήστος Σπανός, Σταύρος Καραγιάννης και Κυριάκος Μαρκάτος. Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" - Αχαρνές (Βωμού Αρτέμιδος). Ωρα: 21:00.Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, Μειωμένο: 13€.

"ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 06/09
Η μεγαλοφυέστερη σύλληψη αντιπολεμικής κωμωδίας του παγκόσμιου θεάτρου. Οι γυναίκες αποφασίζουν -σε μια συναρπαστική αρχική σκηνή- να κατέβουν σε ερωτική απεργία, μην επιτρέποντας στους άντρες να τις αγγίξουν. Οι Αθηναίες με πονηριά καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου φυλάγεται ο θησαυρός της πόλης και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση. Μετάφραση - Απόδοση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας. Άλσος Νέας Σμύρνης (Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου και Εφέσου). Ωρα: 21:00. Εισιτήριο: 5€.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2014 06/09
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους αλλά και τη σημαντική τους προσφορά, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, την έκθεση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών -Θησείο (Λόφος Νυμφών). Τηλ: 2103490000. Ωρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.