ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση της Άγκυρας για μουφτήδες της Θράκης

Επίθεση της Άγκυρας για μουφτήδες της Θράκης

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ με τις δηλώσεις του επιτέθηκε σφοδρά στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα του διορισμού των μουφτήδων στη δυτική Θράκη.

« Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ε.Ε. που διαθέτει νομικά και πολιτικά πλαίσια όμως η Ελλάδα παρα την ένταξη της παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε..Ε. Επίσης με τη συνθήκη της Λωζάνης έχουν προστατευθεί τα δικαιώματα της κοινότητας των Μουσουλμάνων Τούρκων της δυτικής Θράκης. Το καθεστώς των μουφτήδων είναι καθορισμενο και είναι επικυρωμένο και από νόμους όλο το καθεστώς των εκλεγμένων μουφτήδων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίο καιρό αγνοώντας τους νόμους και τη Λωζάνη τηρούν μια στάση που δεν αναγνωρίζουν τους νόμους…. Ο νόμιμος μουφτής είναι αυτός που έχει αναφερθεί στη Λωζάνη δηλαδή ο εκλεγμένος. Εμείς ως Τουρκία αυτούς αναγνωρίζουμε. Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση(σ.σ. διορισμός μουφτήδων) είναι παράνομο, μονομερή κίνηση και οι διορισμένοι μουφτήδες είναι παράνομοι».

Ο τούρκος Υπουργός με απειλητικό ύφος και τόνισε « αν εμείς από τη διεύθυνση Θρησκευμάτων διορίσουμε τον ιερέα μιας εκκλησίας μάλλον θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος μαζί και η Ελλάδα».