ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Δεν έχει αλλάξει τίποτα στα χωράφια με τις φράουλες

Guardian: Δεν έχει αλλάξει τίποτα στα χωράφια με τις φράουλες

Ρεπορτάζ του Guardian αναφέρεται στην υπόθεση με τις φράουλες και τους μετανάστες στην Μανωλάδα.

Το άρθρο με τίτλο «Διηγήσεις μεταναστών από τη Μανωλάδα – Αυτές οι φράουλες είναι γεμάτες με αίμα» αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκαν το 2013 οι μετανάστες – εργάτες αλλά και στην απόφαση του δικαστηρίου στην Πάτρα.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο» είναι το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του Guardian Helena Smith που καταγράφει την κατάσταση στην περιοχή σήμερα.

«Ο Τίπου Τζοουντούρι από το Μπαγκλαντές προσπαθεί να κατανοήσει πόσο αξίζει ένας άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί παράνομος. Ζει εδώ και 17 μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες μαζεύοντας φράουλες, αλλά δεν θέλει να πει κακή κουβέντα για την Ελλάδα. Ο θυμός του έχει εξελιχθεί σε παραίτηση, σε φαταλισμό» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όλοι οι εργάτες δούλευαν για τον Νίκο Βαγγελάτο, έναν πλούσιο της περιοχής που έφτιαξε περιουσία πουλώντας φράουλες στους Ρώσους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Παντού στις φυτείες υπήρχε μια στρατιωτική χροιά που σκίαζε τη δουλειά των εργατών....Ήμασταν περίπου 200 μαζεμένοι και τους είδαμε να στρέφουν τα όπλα τους. Νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα. Μας χρωστούσαν χρήματα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πυροβολήσουν».

Όπως εξηγεί ο Τίπου: «Ήταν να παίρνουμε 22 ευρώ την ημέρα, μείον τρία ευρώ για φαγητό και άλλα τρία για στέγαση. Αλλά κάθε φορά μας έλεγε ότι θα πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα. Πήγαμε κα βρήκαμε τον Βαγγελάτο στο γραφείο του, στην Λάπα, και μας είπε ότι θα μας πλήρωνε, αλλά στους άλλους έπρεπε να πούμε να κάνουν υπομονή. Και τότε αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία».

Και συνεχίζει: «Πήγαμε στο χώρο εργασίας και άρχισαν να πυροβολούν. Άκουγες μόνο κραυγές και κλάματα από παντού και όλοι να ζητούν βοήθεια. Εκείνοι συνέχισαν να πυροβολούν και το αίμα είχε χυθεί παντού». Τότε μόνο ήρθε η αστυνομία.

Απόφαση δικαστηρίου

Στην εξοργιστική απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας για το αιματηρό επεισόδιο στα φραουλοχώραφα, ο δικηγόρος των μεταναστών Μωυσής Καραμπεϊλίδης τονίζει στον Guardian ότι «επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, δεν θα είχαν τη απόδοση δικαιοσύνης που θα έπρεπε».

Σημειώνει μάλιστα, ότι η απόφαση βγήκε μέσα σε 15 λεπτά και δεν εξηγήθηκαν καν το σκεπτικό. «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας! Η δίκη ήταν ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ, τώρα ευλεπιστούμε πως η νέα δίκη θα είναι δίκαιη», λέει ο Μ. Καραμπεϊλίδης».

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου στην υπόθεση της Μανωλάδας