Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πέταξαν στα… σκουπίδια 500 εκατ. ευρώ για τη λαθρομετανάστευση

Πέταξαν στα… σκουπίδια 500 εκατ. ευρώ για τη λαθρομετανάστευση

Περίπου μισό δισ. ευρώ έχει στοιχίσει - με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις - η πολιτική αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, μια πολιτική που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σπάταλη και αναποτελεσματική, σύμφωνα με την έκθεση «Αξιολογώντας τη σχέση κόστους-αποτελέσματος των πολιτικών ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα», την οποία εκπόνησε η ομάδα Μετανάστευσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του προγράμματος MIDAS.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη (30/10/2014) σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε πρώτη φορά η ερευνητική ομάδα και αποτελεί την πληρέστερη μελέτη του κόστους της ακολουθούμενης πολιτικής ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως οι βασικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής (ασφυκτικός έλεγχος συνόρων, αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα, κέντρα κράτησης και αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών) έχουν αποτύχει να περιορίσουν αισθητά την παράτυπη μετανάστευση, και πολύ περισσότερο να προσεγγίσουν τον διακηρυγμένο στόχο της εξάλειψής της.

Σύμφωνα με την έκθεση «απαιτούνται αλλαγές που θα εξασφαλίσουν μικρότερο κόστος, καλύτερη κατανομή κονδυλίων, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επιπλέον θα είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικές ειδήσεις