ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζορτζ Αργυρός: O δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε με 900 δολ. δανεικά

Τζορτζ Αργυρός: O δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε με 900 δολ. δανεικά

Κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος και να βρίσκεται στην λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους της Αμερικής. Ο Tζορτζ Αργυρός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με 900 δολ. δανεικά και σήμερα η περιουσία του αγγίζει τα 1,9 δις. δολ. Μιλάει άπταιστα ελληνικά και είναι ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, αλλά και από τους μεγάλους «οπαδούς» της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Της Ρούλας Κοτσέτα

Κατάγεται από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία και από τη Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς του έφτασε με ένα ατμόπλοιο παράνομα στη Νέα Υόρκη. Εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας και παντρεύτηκε την πρώτη Ελληνίδα που γνώρισε.

Παντρεύτηκαν και άνοιξαν ένα παντοπωλείο στο Όακμοντ της Πενσυλβανίας και έκαναν εφτά παιδιά.

Τα παιδικά χρόνια

Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν το 1937. Όταν ήταν 11 χρονών πήγαν στην Καλιφόρνια. Παιδί ακόμα έγινε διανομέας της εφημερίδας «Pasadena Independent”.

«Ξυπνούσα στις 5.30 πμ για να διπλώνω και να διανέμω εφημερίδες για πάνω από 100 συνδρομητές. Έπιασα δεύτερη δουλειά στα 14, όπου κέρδιζα 25 σεντς την ώρα σε ένα μπακάλικο που λεγόταν “Good Foods market» περιγράφει ο ίδιος.

Μετά εργάστηκε σε ένα σουπερμάρκετ ως αποθηκάριος αλλά και αργότερα δεν σταμάτησε να εργάζεται ενώ ήταν στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο.

Τα πρώτα βήματα της επιτυχίας

Αποφοίτησε από το κολέγιο Chapman στα 22 με πτυχίο στα οικονομικά. Την επόμενη χρονιά έγινε μάνατζερ σε ένα σουπερμάρκετ στο Πάλ Σπρίνγκς.

Τότε γεννήθηκε η ιδέα να επενδύσει στο real estate. Δανείστηκε 900 δολάρια και ξεκίνησε ως μεσίτης στον ανερχόμενο μεσιτικό χώρο στο Όραντζ Κάουντι. Μέχρι την ηλικία των 26 είχε τη δική μου μεσιτική εταιρία, και το 1968 ίδρυσε τον όμιλο Arnel. Το 1981 αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ, τους Seattle Mariners, όπου ήταν ιδιοκτήτης της για εννιά χρόνια.

«Δύο μήνες μετά με κάλεσε ένας καλός μου φίλος και μου είπε για την Air Cal. Μου πρότεινε να αγοράσουμε την αεροπορική εταιρία. Μπήκαμε στο χρηματιστήριο και το 1987 ...την πουλήσαμε με κέρδος, πρόκειται για την σημερινή American Airlines . Ενώ ξεκίνησα ως μεσίτης, συνέχιζα να επενδύω ποικίλως εξαγοράζοντας διάφορες εταιρίες» είπε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Σήμερα ο Τζορτζ Αργυρός είναι Πρόεδρος της Arnel and Affiliates με έδρα την Κόστα Μέσα της Καλιφόρνιας. Είναι επίσης συνέταιρος στη Westar Capital, μια ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία. Η Westar group έχει στην ομπρέλα της την Petmate (Doskocil) που είναι βασισμένη στο Άρλινγκτον του Τέξας, μία από τις κύριες Αμερικάνικες βιοτεχνίες προϊόντων για κατοικίδια την Candle Light Company, με βάση το Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνια. Επίσης ιδιοκτήτης σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ρεσώ του χώρου εστίασης, και την Lifecare Solutions, με βάση το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας αλλά και μίας εταιρίας προσφοράς οικιακών υπηρεσιών υγείας (όπως αναπνευστικές θεραπείες και άλλα μηχανήματα θεραπευτικά).

Επενδύσεις στην Ελλάδα;

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να επενδύει στην Ελλάδα, απάντησε «Προτιμούμε να είμαστε κοντά στις επενδύσεις μας. Το πρόβλημα είναι ότι μια επένδυση στην Ελλάδα, είναι πολύ μακριά για να την ελέγξει κανείς. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα έχει προοπτική. Ένα από τα προβλήματα της όμως, είναι ότι είναι πολύ σοσιαλιστική και έχει τους δικούς της ρυθμούς. Ελπίζω να αλλάξει αυτό. Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να δίνει στους ανθρώπους της μεγαλύτερη ευκαιρία για επιτυχία. Πιστεύω ότι οι πολύ σοσιαλιστικές πολιτικές δεν είναι υγιείς»

Αναφορά κάνει και στην γραφειοκρατία της Ελλάδας.

«Η γραφειοκρατία κάνει δύσκολο για κάποιον επενδυτή το εγχείρημα να αγοράσει και να εκμεταλλευτεί ακίνητα στην Ελλάδα. Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ γραφειοκρατία». Ακούει κανείς;

Διαβάστε επίσης:

Forbes: Εξι Ελληνοαμερικανοί ανάμεσα στους πλουσιότερους της Αμερικής