Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ομογενής έκανε δωρεά ύψους 1 εκατ. δολ. για τη διατήρηση ελληνικής γλώσσας

Ομογενής έκανε δωρεά ύψους 1 εκατ. δολ. για τη διατήρηση ελληνικής γλώσσας

Στο ελληνοαμερικάνικο σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριαέκανε δωρεά 1 εκατ. δολαρίων, ο Ομογενής επιχειρηματίας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης.

Τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την ανακαίνιση του Δημοτικού σχολείου της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται στο Ντίτμαρς.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Ανδριώτης υπογράμμισε ότι η προεργασία για την ανακαίνιση έχει ξεκινήσει προ πολλού, ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση.

Η ανακαίνιση είναι το μεγαλύτερο έργο που τελείται στο τριώροφο τούβλινο κτίριο τέσσερις δεκαετίες μετά τη λειτουργία του. Το κτίριο, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης, ήταν εργοστάσιο και αγοράστηκε από την κοινότητα το 1974, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας λόγω του νέου κύματος μετανάστευσης που ακολούθησε μετά την τουρκική εισβολή.

Επειδή οι δυνατότητες της εποχής εκείνης δεν ήταν μεγάλες έκαναν τις απαιτούμενες διαρρυθμίσεις και δημιουργήθηκαν καφετέρια – αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο και έξι αίθουσες διδασκαλίας στο δεύτερο και τον τρίτο όροφο.

Η ανακαίνιση θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, διότι στο δεύτερο και στον τρίτο όροφο θα δημιουργηθούν έντεκα αίθουσες διδασκαλίας (διπλάσιες από τις υπάρχουσες), ενώ στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθεί μεγάλος πολυχώρος, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δημοτικού σχολείου.

Ο κ. Ανδριώτης επεσήμανε ότι το παράρτημα του σχολείου στην Αγία Αικατερίνη ήταν το μοναδικό κτίριο το οποίο δεν είχε εκσυγχρονιστεί και ότι με την ανακαίνισή του η κοινότητα θα έχει τις πιο σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις.

Ο διπλασιασμός των αιθουσών διδασκαλίας, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης, θα δώσει τη δυνατότητα στο σχολείο να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

Στο Παράρτημα του σχολείου στην Αγία Αικατερίνη φοιτούν τριακόσια παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Δημοτικό και εκμεταλλεύονται τους χώρους που υπάρχουν στο ισόγειο του ναού των Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης, καθώς επίσης και το παρακείμενο μικρότερο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Νηπιαγωγείο.

Ο κ. Ανδριώτης ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να τελέσουν και τα εγκαίνια.

Η απόφαση για τη δωρεά έχει ληφθεί προ πολλού και ο κ. Ανδριώτης είχε ήδη ξεκινήσει την εργασία με τον αρχιτέκτονα και τον εργολάβο, αλλά κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.

Ο διευθυντής του σχολείου Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ανακοίνωσε τη δωρεά του κ. Ανδριώτη προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό στα μέλη της Επιτροπής.

Η δωρεά του κ. Ανδριώτη είναι η μεγαλύτερη ατομική δωρεά της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η πρώτη του 2017 που λαμβάνει το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

ΠΗΓΗ Εθνικός Κήρυξ/ Φωτογραφία: Κώστας Μπέης

Σχετικές ειδήσεις