ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κυνική ομολογία Τσακαλώτου: Θα βάλουμε νερό στο κρασί μας

Κυνική ομολογία Τσακαλώτου: Θα βάλουμε νερό στο κρασί μας

Πρόσω ολοταχώς για νέα επώδυνα και αβάσταχτα μέτρα που θα «φορτώσει» και πάλι στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για ακόμα μια φορά «βαφτίζει» την άνευ όρων παράδοσή της στους δανειστές «έντιμο συμβιβασμό».

«ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ» ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ ΜΕΤΡΑ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΒΑΦΤΙΖΕΙ… «ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ» - ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ - ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Η κυβέρνηση έχοντας εγκλωβιστεί και πάλι, από την κατά τα άλλα συνηθισμένη πλέον τακτική των δανειστών και μη θέλοντας να απαγκιστρωθεί από την εξουσία, είναι έτοιμη να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με όποιο κόστος προκύψει, ρίχνοντας παράλληλα «στάχτη στα μάτια» των Ελλήνων και μιλώντας για «έντιμο συμβιβασμό».

Αυτά απορρέουν, από τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ομολόγησε πως είναι έτοιμος να ρίξει, κι άλλο «νερό στο κρασί» του, προκειμένου να κλείσει όπως - όπως η αξιολόγηση και η χώρα να προχωρήσει στην πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ως την άνοιξη του 2017.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «καρφώνεται» με σχετικό non paper, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών, μετά και τη διαρροή των δραματικών διαλόγων που εκτυλίχθησαν στο πρόσφατο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών, με κυνικό τρόπο, προαναγγέλλει επί της ουσίας νέες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θέλει να βάλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού».

«Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει "να βάλουμε νερό στο κρασί μας". Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.

«Πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την άποψη – που συνδέεται ήδη με τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία - ότι η Ευρώπη δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους πολίτες της», προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις».

Σχετικές ειδήσεις