SEX

Απώλεια στύσης λόγω... προφυλακτικού

Απώλεια στύσης λόγω... προφυλακτικού
Είναι ευρέως γνωστό ότι το προφυλακτικό αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους...

Είναι ευρέως γνωστό ότι το προφυλακτικό αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης και το μοναδικό και απαραίτητο μέτρο προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δυστυχώς, η προστασία που παρέχει φαίνεται πως δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τους άνδρες να το χρησιμοποιούν συστηματικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που η χρήση του προφυλακτικού δημιουργεί άμεσα προβλήματα, όπως η απώλεια στύσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 37% των ανδρών ανέφερε τουλάχιστον μία εμπειρία απώλειας της στύσης που σχετίζονταν με τη χρήση του προφυλακτικού (Graham, 2006). Σε άλλη μελέτη με δείγμα άνδρες 18-35 ετών, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες που έχαναν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βγάλουν το προφυλακτικό πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και ανέφεραν αποφυγή της χρήσης του (Yarber, 2007).

Ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγεί σε απώλεια της στύσης κατά τη χρήση του προφυλακτικού είναι η δυσχερής προσαρμογή του στο πέος. Κάποιες φορές μάλιστα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε κάθε απόπειρα χρήσης του προφυλακτικού, λόγω του άγχους που δημιουργεί η αναμονή δυσκολίας στην τοποθέτησή του και στη διατήρηση της στύσης.

Μια πρώτη συμβουλή των σεξολόγων είναι η ενημέρωση για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Μια δεύτερη είναι να εντάξουν τη χρήση του προφυλακτικού στο ερωτικό παιχνίδι. Σε αυτούς που το πρόβλημα είναι σταθερό και η απώλεια της στύσης με τη χρήση του είναι πλέον κανόνας, η επίσκεψη σε ειδικό αποτελεί τη μοναδική λύση ώστε να απολαμβάνουν το σεξ με ασφάλεια.