ΜΠΑΣΚΕΤ

Παίξε με το μυαλό, όχι με τα… πόδια

Παίξε με το μυαλό, όχι με τα… πόδια

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το έπος του ’87, το ελληνικό μπάσκετ είναι το πιο επιτυχημένο αθλητικό «προϊόν» που εξάγει η Ελλάδα.

Του Νίκου Συρίγου

Το γεγονός ότι o Παναθηναϊκός Superfoods και ο Ολυμπιακός, διεκδικούν μία θέση στο FINAL 4, για την ακρίβεια έχουν φτάσει ένα βήμα πριν την κατάληψη δύο εκ των τεσσάρων θέσεων της διοργάνωσης, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για μια ακόμη φορά. Για τους πράσινους το τελευταίο εμπόδιο ακούει στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης. Για τους ερυθρόλευκους σε αυτό της Ζαλγκίρις Κάουνας. Με όλο τον σεβασμό ωστόσο στις δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης, το ποιος θα προκριθεί στο FINAL 4, θα αποφασιστεί κυρίως από τις δύο ελληνικές ομάδες. Κι όχι μόνο επειδή έχουν το πλεονέκτημα της έδρας. Κυρίως γιατί υπερτερούν στο θέμα «μυαλό». Στο περίφημο «σκεπτόμενο μπάσκετ» όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν όσο ελάχιστοι το άθλημα. Τόσο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, όσο και αυτή του Γιάννη Σφαιρόπουλου, είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένες από κάθε άλλη στην Ευρώπη στα περίφημα mind games. Αυτά δηλαδή που χτίζονται παράλληλα με τις αγωνιστικές αρετές των ομάδων και ειδικά σε αναμετρήσεις χωρίς αύριο, δίνουν τη νίκη.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οφείλουν πριν και πάνω απ’όλα να βάλουν μέσα στο παρκέ το μυαλό των παικτών τους. Να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, να ελέγξουν τον ρυθμό και να μην σπαταλήσουν ούτε μία κατοχή. Δύσκολο για αγώνες τόσο υψηλής κρισιμότητας αλλά ακόμη δυσκολότερο για ομάδες όπως η Ρεάλ και η Ζαλγκίρις που είναι μαθημένες στο… ελεύθερο μπάσκετ. Ειδικά οι Ισπανοί, καθώς ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, προσπαθεί και εν πολλοίς έχει πετύχει να αλλάξει το στιλ των συμπατριωτών του. Στην πίεση ωστόσο βγαίνει η συνήθεια. Κι αυτή η συνήθεια ίσως αποδειχτεί καταδικαστική για τις δύο ξένες ομάδες. Μακάρι…