ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι τελετές έναρξης που εντυπωσίασαν

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι τελετές έναρξης που εντυπωσίασαν

Αναδρομή στις τελετές έναρξης που ξεχώρισαν με κορυφαία αυτή της Αθήνας το 2004

H τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη γιορτή κάθε 4 χρόνια.

Κάθε πόλη που τους φιλοξενεί, μέσα από αυτή προσπαθεί να περάσει την ιστορία της στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει πλέον καθιερωθεί οι τελετές να γίνονται Παρασκευή πριν το πρώτο Σαββατοκύριακο των Αγώνων.

ΑΘΗΝΑ 2004

Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές τελετές έναρξης όλων των εποχών ήταν αδιαμφισβήτητα αυτή της Αθήνας το 2004. Απόλυτη ικανοποίηση επικράτησε στην Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 και στη ΔΟΕ την "επόμενη ημέρα" για την εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που απέσπασε τα πιο κολακευτικά σχόλια σε όλο τον κόσμο.

Στο κέντρο του Ολυμπιακού σταδίου, είχε καταλήξει η περίπου δίωρη παρέλαση των αθλητών , μετατρέποντας τον αγωνιστικό στίβο σε έναν πολύχρωμο κήπο με άνθη από όλο τον κόσμο, ένα κόσμημα με πολύτιμους λίθους, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές, ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, απευθυνόμενος προς τους αθλητές, τους χαιρέτησε , λέγοντας μεταξύ άλλων : ''δείξτε μας ότι απορρίπτετε το ντόπινγκ και σέβεστε το ευ αγωνίζεσθαι''.

Το τελετουργικό της τελετής έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, συνεχίστηκε από τις 9:25 , με την παρέλαση των αθλητών την οποία άνοιξε, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, που για τους Έλληνες σηκώνει το βάρος του κόσμου, σαν ένας σύγχρονος Άτλας.

Η ειλικρίνεια, η λιτότητα και η αρμονία, ήταν παρούσα στο πολύχρωμο μωσαϊκό των αθλητών, που στο τέλος, τους αγκάλιασαν οι πτυχώσεις από το φόρεμα της Ισλανδής Μπγιοργκ, που τραγούδησε το τραγούδι ''Ωκεανία'', στο θέμα της θάλασσας.

ΠΕΚΙΝΟ 2008

Η τελετή έναρξης στο Πεκίνο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η καλύτερη! Χρειάστηκε περίπου 100 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί και σίγουρα εντυπωσίασε.

Εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα, απόλυτος ανθρώπινος συγχρονισμός στις κινήσεις και τις ιαχές, εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια, συνέθεσαν το θέαμα απείρου κάλους και μεγαλείου της «χώρας του μεταξιού». Οι αναπαραστάσεις της ιστορικής διαδρομής της αχανούς χώρας, αποκάλυψαν τον "ολύμπιο" πλούτο της Κίνας και του πανάρχαιου πολιτισμού της.

Κάπου 15.000 εθελοντές, ηθοποιοί και χορευτές επωμίστηκαν το βάρος της εντυπωσιακής τελετής με την οποία οι Κινέζοι ελπίζουν να εντυπωσιάσουν την υφήλιο και να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που έχει παρουσιάσει η αχανής χώρα για θέματα όπως το Θιβέτ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, οι Αγώνες της 23ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 28 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου.

Ήταν οι τρίτοι συνεχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες που σημαδεύτηκαν από μποϋκοτάζ. Ωστόσο χαρακτηρίστηκαν από μια πραγματικά πολύ καλή τελετή έναρξης!

Σίδνεϊ 2000

Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η Ολυμπιάδα στη χώρα τον καγκουρό. Η πρώτη για τη νέα χιλιετία. Η τελετή έναρξης ήταν η πιο εντυπωσιακή μέχρι τότε, με χαρακτηριστική στιγμή την αφή της φλόγας από την ιθαγενή (αβορίγινα) δρομέα Cathy Freeman.

Λονδίνο 2012

Φυσικά στις τελετές έναρξης που εντυπωσίασαν πρέπει να προσθέσουμε και την χθεσινή των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων που έλαβε χώρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης για το «Slam Dog Millionaire» Ντάνι Μπόιλ, κατάφερε να εντυπωσιάσει τους 80.000 θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και περίπου 1 δισεκατομμύριο κόσμο σε όλο τον πλανήτη που παρακολούθησε από τους δέκτες την έναρξη.