ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Μουσική» τελετή λήξης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

«Μουσική» τελετή λήξης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Με ένα μεγάλο μουσικό πάρτι έριξαν αυλαία οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Με τα βλέμματα όλα στραμμένα στο Λονδίνο ολοκληρώθηκαν χθες οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2012.

Στο μεγάλο πάρτι που στήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και σηματοδότησε τη λήξη των Αγώνων, οι Βρετανοί «ανέστησαν» τον Τζον Λένον, τον οποίο είδαμε και ακούσαμε να τραγουδάει το «Imagine» σε βίντεο που επεξεργάστηκε ψηφιακά και απραχώρησε η Γιόκο Ονο ειδικά για την τελετή, ενώ παράλληλα η μορφή του σχηματίστηκε στο κέντρο του Σταδίου.

Παράλληλα την "εμφάνισή" του έκανε και ο Φρέντι Μέρκιουρι μέσα από ένα βίντεο από τη συναυλία των Queen στο Γουέμπλεϊ το 1986, αλλά και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο είδαμε να βγαίνει από την κορυφή του ομοιώματος του Μπιγκ Μπεν και τον οποίο υποδύθηκε ο ηθοποιός Τίμοθι Σπαλ.

Live εμφανίστηκαν και τραγούδησαν μεταξύ άλλων η Εμελί Σαντέ, οι Madness, οι Pet Shop Boys, ο Ρέι Ντέιβις, ο Τζορτζ Μάικλ, οι Kaiser Chiefs, η Ανι Λένοξ, οι Bond, η Τζέσι Τζέι, οι Spice Girls, ο Ερικ Αϊντλ (ιδρυτικό μέλος των Μonty Python) και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των θρυλικών Queen. Στην τελετή εμφανίστηκαν και γνωστά μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Κέιτ Μος, η Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ και άλλες. Το φινάλε της τελετής φιλοξένησε τους Who, που ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια από τις δεκαετίες 1960 και 1970.

«Φτιάξατε ένα νέο κεφάλαιο στην Ολυμπιακή Ιστορία, που ξεκίνησε πριν 3.000 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία», είπε απευθυνόμενος στους αθλητές ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τη βρετανική κυβέρνηση και τους εθελοντές.

Σε ό,τι αφορά το τελετουργικό, οι σημαίες των χωρών εισήλθαν στο στάδιο, με πρώτο σημαιοφόρο τον Σπύρο Γιαννιώτη και τελευταίο τον Βρετανό Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοϊας Μπεν Αϊνσλι, και ακολούθησαν οι αθλητές, χωρίς διαχωρισμούς, περνώντας το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών, μέσω του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η παρέλαση των αθλητών έγινε υπό τους ήχους του «Parade of Athletes», που έγραψε ειδικά για την περίσταση ο μουσικός διευθυντής της τελετής, Ντέιβιντ Αρνολντ, και των τραγουδιών «Open Arms» και «One Day Like This» των Elbow. Οι αθλητές παρατάχθηκαν σε προκαθορισμένους χώρους στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, «συμμετέχοντας» στο σχηματισμό μίας τεράστιας βρετανικής σημαίας.

Μετά το δεύτερο μουσικό μέρος του σόου, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας και του Ολυμπιακού ύμνου, αμέσως μετά η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στο Ζακ Ρογκ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες, παραδίδοντας έτσι τη «σκυτάλη» στην πόλη της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2016.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Λονδίνου), ο Βωμός όπου έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα διαχωρίστηκε εκ νέου στα 204 κομμάτια από τα οποία είχε συντεθεί και ακριβώς τα μεσάνυχτα έσβησε, σηματοδοτώντας την οριστική λήξη των Αγώνων του Λονδίνου.