ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για 1.000 νεκρούς στη Τουρκία!

Φόβοι για 1.000 νεκρούς στη Τουρκία!

Φόβοι ότι οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη Βαν στην νοτιοανατολική Τουρκία θα αγγίξουν τους 1000 εκφράζονται από τους επιστήμονες οι οποίοι μαζί με τη κοινή γνώμη βλέπουν συγκλονισμένοι τις εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής ο τραγικός κατάλογος των νεκρών φτάνει τους 264 ενώ τη περιοχή επισκέφτηκε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος και προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 239 άτομα, αλλά μερικά λεπτά αργότερα ο υπουργός εσωτερικών Ντρίς Ναΐμ Σαχίν ανέφερε ότι ο αριθμός έχει φτάσει στους 264.

Τα σωστικά συνεργεία με το πρώτο φως της ημέρας αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια δίνοντας σκληρή μάχη με το χρόνο πριν πέσει η νύχτα, οπότε η θερμοκρασία υποχωρεί κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως δεκάδες χώρες δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, ανάμεσά τους η Ελλάδα και το Ισραήλ. Ο ισχυρός εγκέλαδος που σάρωσε περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Έργκις, μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από το σεισμό, είπε πως έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 117 ανθρώπων σε αυτή και 100 στην πόλη Βαν, πρωτεύουσα της επαρχίας. Συνολικά 1.090 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί από το χθεσινό σεισμό, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, περίπου 6 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη Βαν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολγικό ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000.