ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγνωστες «λεπτομέρειες» για το ΤΧΣ και τις τράπεζες που θα το χρειαστούν

Άγνωστες «λεπτομέρειες» για το ΤΧΣ και τις τράπεζες που θα το χρειαστούν

Στην τελική τους ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την ένταξη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κι άλλων ελληνικών τραπεζών, ενόψει του θηριώδους «κουρέματος» του χρέους της χώρας, που βρίσκεται στα σκαριά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αποθεματικό του Ταμείου, σε πρώτη φάση θα φτάσει άμεσα στα 8 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. που είναι σήμερα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να διαμορφωθεί άμεσα και σε 10 δισ. ευρώ, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, το ίδιο Ταμείο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση επιπλέον 20 δισ. ευρώ, η οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμη, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Συνολικά, δηλαδή, το ΤΧΣ μπορεί να βρεθεί με 30 δισ. ευρώ στη διάθεση του και κατά επέκταση στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών, που θα τα χρειαστούν.

Υπό τον όρο βεβαίως ότι θα παράσχουν ως εγγύηση τον αντίστοιχο αριθμό κοινών μετοχών, που αναλογεί σε μια τέτοια οικονομική ενίσχυση. Ακόμα κι αυτό το εμπόδιο, ωστόσο, το οποίο μέχρι πρόσφατα φαινόταν ανυπέρβλητο για τις τράπεζες, δείχνει να ξεπερνιέται.

Τι έχει συμβεί; Φαίνεται ότι οι τράπεζες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο δεν θα συνεπάγεται αυτομάτως την κρατικοποίησή τους, υπό την έννοια ότι δεν θα διεκδικήσουν ρόλο στο μάνατζμεντ και γενικότερα στη διοίκηση των ομίλων.

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, μπορεί το ΤΧΣ να έχει ως μοναδικό μέτοχο το δημόσιο, αυτό όμως δεν συνεπάγεται αυτομάτως την κρατικοποίηση όλων όσων έλθουν σε «επαφή» μαζί του.

Μένει βεβαίως όλο το παραπάνω σχέδιο να αποδειχθεί και στην πράξη ότι έχει έτσι…

Πηγή: www.newscode.gr