ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μαγικά» γυαλιά από την Google

«Μαγικά» γυαλιά από την Google

Γυαλιά που διασυνδέονται με το Διαδίκτυο και «μπερδεύουν» τον πραγματικό κόσμο με τον ψηφιακό παρουσίασε η Google.

Το νέο φιλόδοξο εγχείρημα ονομάζεται «Project Glass» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με φωτογραφίες και βίντεο στο κοινωνικό δίκτυό της Google+. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε τις φήμες ότι το ερευνητικό εργαστήριο «Google X» της εταιρείας «δουλεύει» πάνω σε μία νέα τεχνολογία γυαλιών, κάτι που ως τώρα επισήμως κρατείτο μυστικό.

Τα γυαλιά, που ακόμα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λειτουργούν, διαθέτουν κομψούς ασημένιους σκελετούς πάνω στους οποίους είναι προσαρμοσμένες μικροσκοπικές κάμερες και ειδικοί φακοί-οθόνες, που επιτρέπουν στον κάτοχο-χρήστη τους, καθώς περπατά, να δέχεται online πληροφορίες και ηλεκτρονικά μηνύματα, να κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να βλέπει βίντεο. Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα προβάλλονται πάνω στον ημιδιαφανή φακό-οθόνη και, με αυτό τον τρόπο, «επαυξάνουν» αυτό που ο χρήστης βλέπει στο πραγματικό οπτικό πεδίο γύρω του. Μάλιστα τα γυαλιά διαθέτουν και ενσωματωμένα μικρόφωνα που δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να τα ελέγχει μόνο με τη φωνή του.

Όταν ο χρήστης φορά και ενεργοποιεί τα «μαγικά» γυαλιά, αυτά εμφανίζουν στο οπτικό πεδίο του διάφορα εικονίδια με παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το δελτίο καιρού ή οδηγίες προσανατολισμού στην πόλη μέσω του Google Maps. Μπορούν ακόμα να θυμίσουν στον χρήστη ότι έχει ένα ραντεβού ή να τον ενημερώσουν ότι ένας φίλος του έστειλε ένα μήνυμα.

Η Google πάντως ξεκαθάρισε πως τα γυαλιά της, τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιούν μία παραλλαγή του δικού της λειτουργικού συστήματος Android, βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα αργήσουν να βγουν στην αγορά.