ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Harlem Shake: Η νέα μανία ξεκινάει από μια... κωλοτερορίτα

Harlem Shake: Η νέα μανία ξεκινάει από μια... κωλοτερορίτα

Την εβδομάδα που πέρασε ήρθε η σειρά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να χορέψουν στους ρυθμούς του Harlem Shake. Πώς θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη νέα τρέλα του Internet;

Το "Κωλοτερορίτα" ακούγεται σαν στριγγλιά στην αρχή και δίνει το έναυσμα για ξέφρενο χορό. Χωρίς όρια, χωρίς συγκεκριμένες φιγούρες, χωρίς κάποια λογική. Τίποτε δεν έχει νόημα στο "Harlem Shake" κι όμως όλη αυτή η αναρχία εξηγεί απόλυτα την τεράστια, viral επιτυχία του μέσω Internet. Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή, από το πώς γεννήθηκε ο νέος χορός, μέχρι το πώς έφτασε να κατακτήσει και την Ελλάδα.

Κατ' αρχάς αυτό το "Κωλοτερορίτα" δεν είναι κάποια βρισιά. Ο μοναδικός στίχος του κομματιού του Baauer, του 23χρονου Νεοϋορκέζου παραγωγού που έγραψε τη μουσική που ντύνει όλα τα αυτοσχέδια βίντεο του "Harlem Shake" είναι απλά μια περίεργη προφορά της φράσης "Con Los Terroristas" ("με τους τρομοκράτες"). Σε πολλές περιοχές της ισπανικής επαρχίας, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου μιλούν ισπανικά, "τρώνε" τα σύμφωνα από το τέλος των λέξεων. Αποτέλεσμα; Αυτό που στη Μαδρίτη θα πρόφεραν "Κον Λος Τερορίστας", στο "Harlem Shake" έχει μετατραπεί στο περίφημο "Κωλοτερορίτα"!

Πώς όμως η ιαχή αυτή κατάφερε να γίνει τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη τρέλα; Ο Baauer παρουσίασε το κομμάτι του πριν εννιά ολόκληρους μήνες. Πέρασε ολόκληρο το 2012 χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, παρ' ότι ο δημιουργός του είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους παραγωγούς της dance σκηνής της Νέας Υόρκης. Την ίδια όμως περίοδο, ένα άλλο "εθιστικό" ποπ κομμάτι, το "Gangnam Style" του PSY έσπαγε κάθε ρεκόρ θεάσεων στο YouTube και έκανε το Νοτικορεάτη ερμηνευτή του τον μεγαλύτερο ποπ σταρ του κόσμου. Ο λόγος για την επιτυχία αυτή δεν ήταν τόσο το ίδιο το τραγούδι, όσο το βίντεο κλίπ του και ο απολαυστικός χορός που το συνόδευε...

Και ξαφνικά, στις αρχές του Φεβρουαρίου, μια παρέα από Αμερικανούς σπουδαστές γύρισε ένα ξεκαρδιστικό βίντεο όπου όλοι τους χορεύουν σαν τρελοί σε υπνοδωμάτιο μιας φοιτητικής εστίας, με το "Harlem Shake" να ακούγεται στο background. Μερικοί ακόμη φοιτητές τους μιμήθηκαν και σύντομα -ακριβώς στην συνταγή του "Gangnam Style" ένα νέο meme, μια νέα viral μανία άρχισε να κατακτά το Internet. Τα κοινά με το "Gangnam Style" ήταν το έντονο μουσικό στοιχείο και οι χορευτικές φιγούρες. Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι ο PSY είχε το δικό του βίντεο, ενώ στην περίπτωση του "Harlem Shake" μιλάμε για χιλιάδες ερασιτεχνικές δημιουργίες. Πόσες; Οι πρώτοι υπολογισμοί λένε ότι από τις 8 Φεβρουαρίου που η μανία είχε πια εξαπλωθεί για τα καλά, τα βίντεο είχαν φτάσει περίπου τα 1.000. Τρεις μέρες μετά, ξεπερνούσαν τις 5.000. Σήμερα μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, με το ακριβές νούμερο να είναι αδύνατον να υπολογιστεί.

Μ' αυτά και μ' αυτά, όμως, το "Harlem Shake" -9 ολόκληρους μήνες μετά την κυκλοφορία του- εκτοξεύθηκε στο Νο.1 του Billboard (που άλλαξε τον τρόπο που στήνει τα charts του, εντάσσοντας στον αλγόριθμο και τις επιδόσεις των τραγουδιών στο YouTube). Διάσημοι και μη αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν την δική τους εκδοχή του "Harlem Shake". Η μανία έφτασε στην Ελλάδα στην ιδανική περίοδο: Τις Απόκριες. Καθώς σημαντικό στοιχείο των πρώτων βίντεο ήταν ότι οι "χορευετές" μασκαρεύονταν, οι Έλληνες το συνέδεσαν άμεσα με το καρναβάλι και στις δύο μεγάλες συναθροίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Θησείο και Λευκός Πύργος), οι μάσκες και οι αποκριάτικες στολές έδιναν και έπαιρναν.

Κωλοτερορίτα, λοιπόν, και τα μυαλά στα κάγκελα. Αν δεν έχετε ακόμη αποπειραθεί να κάνετε το δικό σας "Harlem Shake" βίντεο, βιαστείτε. Γιατί, όπως με όλες τις viral μανίες, όσο γρήγορα ήρθε, τόσο γρήγορα θα φύγει. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τα βίντεο που ακολουθούν, που είναι μερικές από τις πιο απολαυστικές απόπειρες ως τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα και το YouTube χορεύει στους ρυθμούς του Harlem Shake!

Η Ελληνίδα γιαγιά που σαρώνει στο διαδίκτυο χορεύοντας Harlem Shake

Βίντεο: Harlem Shake στα 30.000 πόδια